Tjuvarna stal glasverandan

Publicerad 2016-05-06

När Carolin Andersson, 35, kom ut till torpet i Hangelösa, mellan Lidköping och Skara kunde hon inte känna igen verandan.

– Den hade förlorat sin själ, säger hon.

Tjuvar hade tagit unika, munblåsta glas från fönster och dörrar, från hennes kära 1800-talstorp.

Det märks på Carolin Anderssons röst att torpet betyder mycket för henne.

– Det finns inget säkerställt byggdatum, men det byggdes någon gång i slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet, säger hon.

– Det har ett byggnadsvärde som är oersättligt, med munblåst glas och unika mått.

”Helt renskrapad”

Under vinterhalvåret besökte Carolin Andersson torpet var och varannan helg. Den 3 april lämnade hon Hangelösa och kom tillbaka 15 april.

– Då stod glasverandan helt öppen och gapade tomt, säger hon.

– Den var helt renskrapad på fönster och dörrar.

Svårt att skydda sig

Caroline Andersson berättar att hon före inbrottet hört om både en veranda och ett lusthus i närområdet som blivit utsatta. Dessutom fick hon höra om ännu en veranda som stals ungefär samma period.

Lars-Göran Strid, polisinspektör och ordförande i Stockholm samverkan mot brott, Sambo, säger att han aldrig hört talas om den typen av inbrott.

– Nej, det är första gången, säger han.

– Den här typen av stöldgods har vi inte sett som begärliga. Det kan röra sig om en beställning av just de här fönstren där man vet vilka mått man vill ha.

Hur skyddar man sig från det här? Fönster kan man ju inte ta med sig hem när man lämnar torpet.

– Det är betydligt svårare att skydda sig från än ”vanliga” inbrott. Man kan ju starta grannsamverkan även i fritidsområden för att få en dialog och ha extra koll på grannarnas hus.

Förundersökningen lades ner

Stölden av glas från Carolin Anderssons torp har polisanmälts, men förundersökningen lades snabbt ner. Lars-Göran Strid säger att det ofta inte finns något att gå på.

– Det handlar ofta om att man inte har något spår, säger han.

– Vi lever på att folk ser vad som händer. Ser du ett pågående inbrott, eller om du ser någon som du tror är på väg att begå inbrott, ring 112 direkt, säger han.

Följ ämnen i artikeln