Polisen i Charlotte: Den skjutne hade ”absolut” en pistol

Uppdaterad 2016-09-25 | Publicerad 2016-09-24

Pressen har ökat på polisen i Charlotte, North Carolina, efter skjutningen av Keith Lamont Scott, 43, i tisdags. Detta sedan många ifrågasatt om han verkligen bar ett vapen när han sköts till döds av polisen.

Under en presskonferens på lördagen uppgav stadens polischef Kerr Putney att mannen ”absolut” hade en pistol. Polisen släppte lite senare under kvällen sina videoinspelningar från dödsskjutningen samt bilder det vapen som han ska ha burit.

Polischefen i Charlotte, Kerr Putney, uppgav under en presskonferens på lördagen att den svarta man som sköts till döds på en parkeringsplats i tisdags ”absolut” hade en pistol på sig. Utöver tidigare uppgifter från polismän om att mannen uppträtt hotfullt upprepade Putney att polisen innan skjutningen sett ett vapen i mannens bil, samt marijuana.

Högljudda och våldsamma protester

Kraven på polisen att lägga fram bevis och släppa videoinspelningar från dödsskjutningen av Keith Lamont Scott, 43, har ökat i takt med att protesterna mot polisvåld och våldsamheterna som uppstått på stadens gator fortsatt.

Polisen har hela tiden hävdat att Scott var beväpnad och därtill vägrade lyssna till polisen som flera gånger bad honom att släppa en pistol. Boende i området har sagt att den skjutne var obeväpnad. Något även anhöriga till mannen påstått, som menar att det enda han höll i var en bok.

Polisen under press

Mannens anhöriga, invånare och aktivister i staden samt högprofilerade politiker som Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton har uppmanat polisen att genast släppa det material som finns att tillgå.

Under fredagen släppte offrets familj själva en strax över två minuter lång video från skjutningen, som filmats av hans änka Rakeyia Scott med en mobilkamera. Den visar inte ögonblicket då Keith Scott sköts, men man hör frun skrika ”Skjut inte! Skjut inte! Han har inget vapen”. Vid ett läge säger hon även ”gör det inte” till sin man, men det är oklart exakt vad hon menar med det.

Kort senare avlossas flera skott.

Under gårdagen kom även uppgifter om att bevis säkrats från det vapen som hittades på platsen där han sköts. Enligt CNN ska det röra sig om fingeravtryck, DNA och blod som matchar offret.

Inspelningar visar skjutningen

Vid lördagens presskonferens meddelade polisen att man kommer släppa videoinspelningar senare under kvällen, även om det enligt polischefen ”inte finns några definitiva bevis för att han hade en pistol i handen”.

– Men vad jag kan säga är att den helhetsbild som ges när man sammanför alla bevis stödjer den version av sanningen och de omständigheter som ledde upp till Scotts död som vi har redogjort för, sa Kerr Putney till reportrar på plats.

Putney sa också att han inte anser att polismännen som var närvarande vid skjutningen har begått några fel. Han uppgav därtill att tidpunkten för offentliggörandet av materialet inte har något att göra med den mobilfilm som publicerats utan sker i linje med rådande utredningspraxis.

Tvivel kvarstår

Något senare, natten till söndag svensk tid, publicerades videoupptagningar från minst en kroppskamera som bars av polis vid skjutningen samt inspelningar från en kamera i en av polisens bilar, rapporterar flera amerikanska medier. En av filmerna visar en svart man som kliver ur sin bil, tar några kliv baklänges och sedan skjuts fyra gånger av en polisman. I den andra kan man se hur flera beväpnade polismän springer fram till en man i svart t-shirt som ligger på magen på asfalten.

Ingen av videosnuttarna som offentliggjorts visar att Keith Scott riktar ett vapnen mot polisen. Hans familj hävdar fortfarande att han bar en bok och inte hade någon pistol. Advokaten Justin Bamberg, som representerar familjen, säger enligt CNN att frågan fortfarande kvarstår om polisen hade skäl nog att skjuta honom.

– Du kan inte tydligt identifiera vad, om något, som är i hans hand, säger Bamberg.

43-åringens familj säger också att det syns att han inte var aggressiv och att skjutningen därför var obegriplig.

Protesterna återupptas 

Utöver inspelningarna har polisen även släppt bilder på det vapen och tillhörande ankelhölster som offret ska ha burit.

Senare under kvällen tog sig människor för femte natten i rad tog ut på gatorna i Charlotte för att demonstrera. Tv-kanalen NBC news rapporterar om en protestmarsch som rör sig genom staden och demonstranter som står utanför polishuset samtidigt som de skanderar ”släpp hela videon” och frågar sig var pistolen i videofilmen på skjutningen av Keith Scott är.

Följ ämnen i artikeln