Wallström grillas om Israeluttalande

Publicerad 2016-04-07

Utrikesministern frågas ut i konstitutionsutskottet

Margot Wallström.

Utrikesminister Margot Wallström (S) frågas ut i riksdagens konstitutionsutskott om sina uttalanden om "utomrättsliga avrättningar" och Israel.

Uttalandena har gjort att hon inte är välkommen till Israel.

Följ ämnen
Israel

KU ska fråga ut Wallström om tre olika ärenden. Det första handlar om olika uttalanden om risker för utomrättsliga avrättningar som gjordes vid olika tillfällen i vintras, både i riksdagen och i medier. De har upprört Israel. Kristdemokraterna har anmält utrikesministern till KU då man anser att uttalandena varit motsägelsefulla och oförenliga.

– Mina uttalanden har beretts inom regeringskansliet enligt gängse principer. De är inte motsägelsefulla, de är konsekventa i sitt innehåll, säger Wallström.

Välkomnar utredning

Hon betonar också att uttalandena bygger på folkrättsliga principer och svensk Mellanösternpolitik och att de inte innebär någon positionsförskjutning

Wallström påpekar också att många utrikespolitiska aktörer, både i FN och EU, har gjort liknande uttalanden där man varnat för upptrappat och oproportionerligt våld och att utomrättsliga avrättningar ligger i farans riktning. Wallström har också sagt att det inte finns bevis för att Israel gjort sig skyldig till utomrättsliga avrättningar.

– De är ofta väldigt svåra att bevisa. Därför välkomnar jag att en undersökning om ett fall nu har startats på den israeliska regeringens initiativ, säger Margot Wallström.

Även Bildt

Hon hänvisar också till att även förre utrikesministern Carl Bildt (M) har använt liknande uttryck liksom flera människorättsorganisationer.

– Mina svar är inte på något sätt motsägelsefulla, de är konsekventa. Carl Bildt har använt samma term i samband med Gazakriget, säger Wallström.

Enligt Wallström har KU-anmälaren "kokat en politisk soppa på lösryckta citat".

Hon beskriver utomrättsliga avrättningar som något som enligt folkrätten är avrättningar som utförts utan laglig prövning och att varje misstanke om sådana ska undersökas.

Wallström ska också frågas ut om två andra ärenden. Dels ska det redas ut om hon angett rätt skäl till att hon stoppades från att hålla ett tal vid Arabförbundets möte den 9 mars förra året. Dels ska det granskas om fel begicks när regeringen överlade med utrikesnämnden först fem dagar efter att den på en presskonferens gett besked om vilken militär hjälp Frankrike skulle få efter terrordåden i Paris.

TT

ANNONS

Följ ämnen i artikeln