Lars Gustafsson död

Publicerad 2016-04-03

Författaren Lars Gustafsson är död.

Han somnade in i stillhet i natt omgiven av sin fru och yngsta dotter.

Den banbrytande prosaisten och lyrikern Lars Gustafsson dog idag, 79 år gammal

Författaren och filosofen Lars Gustafsson blev 79 år gammal, skriver tidningen. Han avled efter en kortare tids sjukdom. Han föddes i Västerås och ville tidigt bli filosof. 1959 debuterade han med romanen Vägvila.

Under många år bodde Gustafsson i Texas i USA där han var verksam som adjungerad professor i filosofi och germanska studier. Närmast sörjande är hustrun Agneta Blomqvist och författarens fyra barn.

Skulle fyllt 80 år

Lars Gustafsson, som skulle ha fyllt 80 i maj, somnade in i stillhet omgiven av sin fru och yngsta dottern.

Författaren Göran Greider brevväxlade med Leif Gustafsson.

– En av den moderna poesins riktigt stora poeter. Det fanns en förundran inför hur världen såg ut i hans dikter. I en dikt skriver han till exempel hur en liten pojke en tidig sommarmorgon stiger upp och för första gången förstår att cykla är frihet. Det vimlar av ögonblick som stannar kvar i hans dikter., säger Greider.

”Otroligt tillgänglig”

Han menar att Lars Gustafsson såg på världen med en filosofisk blick, som Greider beskriver som nästan barnslig.

– Därför var han så otroligt tillgänglig. Han skriver väldigt enkla dikter. Ofta är det så med poesi att folk blir livrädda för att det är tillkrånglat. Men så är det inte med hans dikter. De var väldigt lättlästa. Samma lättlästhet som finns hos Tranströmer, säger Göran Greider till Aftonbladet.