Pojke dödshotade flicka med pistol – blev släppt av socialen

Uppdaterad 2018-03-19 | Publicerad 2018-03-18

14-åringen hotade en jämnårig flicka med en skarpladdad pistol och när han greps frågade han polisen vem som hade ”golat”.

Men trots misstanken om grovt vapenbrott och olaga hot blev pojken inte omhändertagen av socialtjänsten.

Han försattes i stället på fri fot – och nu fruktar flickan för sitt liv.

– Var krävs egentligen för ett omhändertagande numera, frågar sig en av poliserna som arbetat med ärendet.

Det var i torsdags kväll som den 14-årige pojken dök upp hemma hos flickan.

Båda bor i Göteborg och känner varandra sedan tidigare. 14-åringen ska ha varit upprörd över något som hänt hans lillasyster som är vän med den tonåriga flickans syster.

14-åringen hade med sig en skarpladdad pistol som han dödshotade den jämngamla flickan med.

”Agerat jäkligt märkligt”

Polisen fick dagen därpå kännedom om händelsen och det genomfördes en husrannsakan hemma hos 14-åringen och hans familj. Där hittades den skarpladdade pistolen och ammunition. Pojken greps, misstänkt för grovt vapenbrott och olaga hot.

Ärendet lämnades över till socialtjänsten, som inte vidtog några åtgärder. Pojken, som i utredningen beskrivs som ”gränslös”, försattes på fri fot.

Nu fruktar flickan för sitt liv.

– Flickan mår väldigt dåligt och är rädd, säger en upprörd polisman med insyn i ärendet.

Polis och åklagare: Gjort allt man kan göra

– Socialtjänsten har agerat jäkligt märkligt med tanke på att det finns en målsägare här, säger Anders Klingberg, polis i Göteborg med stor erfarenhet av ungdomsbrottslighet.

Klingberg har själv inte arbetat med ärendet, men känner till det.

– Åklagaren i det här ärendet ska ha all heder och har tagit alla beslut, men det blir ingen förundersökning eftersom pojken är under 15. Åklagaren har startat en LUL 31-utredning, det gör man bara om det är allvarlig brottslighet, men sedan går det inte att göra mer utan vi måste lämna över det till socialtjänsten.

Polis och åklagare har, enligt alla källor Aftonbladet varit i kontakt med, gjort allt man kan förvänta sig i ärendet, men sedan försätter socialtjänsten pojken på fri fot.

”Inget undantag”

Något som Klingberg och andra poliser Aftonbladet talat med uppger är långt i från ovanligt.

– Det här är verkligen inget undantag. Jag har liknande erfarenheter och känner till flera ärenden där man agerat på ungefär samma sätt, säger en polis som arbetar i en annan kommun.

Anders Klingberg i Göteborg håller med sin kollega:

– De stackars socialsekreterarna som sitter på jouren har jättebekymmer, men nog fan skulle de kunna skaka fram en plats åt den här 14-åringen. Det är jag helt övertygad om, säger han.

”Låter konstigt”

Ingvor Gunnarsson är sektorschef för socialtjänsten i Göteborgs stadsdelsförvaltning centrum.

Hon kan inte prata om det enskilda ärendet med 14-åringen, men svarar på generella frågor om omhändertagande och socialtjänstens arbete.

–För att fatta ett beslut om LVU måste lagstiftningens kriterier vara uppfyllda. Det handlar om den unges hälsa och utveckling och inte om samhällsskydd. Om det finns ett vård och behandlingsbehov kan behovet också ha tillgodosetts genom frivillig vård.

Varför har man inte gjort det då? Han hade ju en pistol.

– Får man allvarliga indikationer måste socialtjänsten omedelbart göra en bedömning. Det är svårt för mig att svara på man jag utgår från att socialtjänsten gjort en risk– och skyddsbedömning. Vi uttalar oss inte i individuella ärenden. Grunderna för socialtjänstens bedömning omfattas av sekretess.

Den 14-årige pojken är utländsk medborgare, spelar det någon roll i sammanhanget?

– Akuta bedömningar och omhändertaganden kan alltid göras, men man borde se till att hans hemland agerar.

Hur ska man göra det?

– Då får man kontakta ambassaden.

Orättvis kritik mot polisen

Polisen Anders Klingberg tycker det är viktigt att allmänheten får veta hur det kan gå till i verkligheten när det gäller personer under 15 år som misstänks för grova brott.

Han är kritisk mot politiker som inte verkar ha någon insyn i det dagliga polisarbetet och den enskilde polismannens verklighet.

– Vi har politiker som sitter i Ekot i Sveriges Radio och säger att poliser är för dåliga på att utreda brott, att vi lägger ner saker. Det beror ju på att vi vet att det inte kommer att bli något. Vår uppgift är inte att läxa upp folk, utan att lagföra. Tror vi att det inte kommer bli någon lagföring, ja, då lägger vi ju ner det.