S vill förändra arbetsförmedlingen

Publicerad 2012-11-23

Löfven: "Regeringen har kört Arbetsförmedlingens förtroende i botten"

Stefan Löfven, partiledare för Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna vill göra om Arbetsförmedlingen.

Det var den stora nyheten när Stefan Löfven inledde partiets förtroenderåd tidigare idag.

– Det viktiga är att ge människor hjälp efter deras behov och förutsättningar, säger S-ledaren.

Socialdemokraternas arbete med att förnya Arbetsförmedlingen har redan inletts. Ambitionen är att kongressen i vår ska ha ett färdigt förslag att ta ställning till.

I sitt tal till förtroenderådet för en stund sedan menade Stefan Löfven att regeringen kört Arbetsförmedlingens förtroende i botten.

– Kompetenta arbetsförmedlare vittnar om att de bakbinds av trånga regelverk. De får ägna tid åt att vakta och granska arbetssökande, istället för att matcha dem med rätt jobb, sa han.

Han betonade också att Arbetsförmedlingen skickat tillbaka 17 miljarder till staten sedan 2007. Bara under 2012 handlar det om tre miljarder.

– Kompetensen behövs, pengarna finns, men inte utbildningen.

Känga till regeringen

Miljöpartiet har tidigare föreslagit en förändring av arbetsförmedlingen. Bland annat vill MP att fler aktörer ska få möjlighet att förmedla jobb.

Även Centerpartiet har föreslagit en liknande lösning för att förbättra matchningen. C vill ha en "jobbpeng" som följer med den arbetssökande till den arbetsförmedling han eller hon väljer.

Stefan Löfven vill i dag inte avslöja om det är något liknande som S kommer att föreslå. Istället passade han på att ge en känga till regeringens satsningar på matchning.

– Det är mycket peng, coach och lots från regeringen. Hade Centerpartiet menat allvar hade de redan förändrat regelverket som styr Arbetsförmedlingen.

Thörn ny biträdande partisekreterare

Under förmiddagen i dag hade Stefan Löfven möte med partistyrelsen på partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm. Då beslutades att Kommunals tidigare ordförande Ylva Thörn blir ny biträdande partisekreterare. Tanken är att stärka samverkan mellan S och facket.

I ett pressmeddelande slår Thörn fast:

– Som prioriterad uppgift ser jag att tillföra ytterligare kunskap om arbetslivets villkor för löntagarna.

Förtroenderådet är den högsta beslutande församlingen i Socialdemokraterna mellan kongresserna. Det var på ett förtroenderåd som Mona Sahlin för två år sedan höll ett uppmärksammat avskedstal där hon sågade partiets jobbpolitik, tog strid mot ett vinstförbud i välfärden och dömde ut samarbetet med vänsterpartiet.

På förra årets förtroenderåd avlossade Håkan Juholt startskottet för den infekterade debatten i partiet om vinster i välfärden genom att hävda att kongressbeslutet från 2009 varit otydligt.

Satsning på jobb och utbildning

I dag handlar förtroenderådet mycket om S nya strategi inför valet 2014. I förra veckan lanserades "Framtidspartiet" Socialdemokraterna. Bland annat handlar det om att bredda rekryteringen till partiet och reservera en fjärdedel av de valbara platserna på listorna till personer under 35.

Enligt Stefan Löfven innebär framtidspartiet en satsning på jobb och utbildning.

– Vi tror på framtiden och jobbar för framtiden. Då lägger man inte, som regeringen, gårdagens förslag som att sänka utbildningsambitionerna i skolan. De ska höjas. Det är framtiden i en global ekonomi.

– Framtiden är också att tro på att vi kan klara full sysselsättning i Sverige.