Våldtäktsoffer kämpar för sitt liv

Publicerad 2012-12-28

NYA PROTESTER EFTER BRUTAL VÅLDTÄKT Banderoller med budskap om dödstraff för våldtäktsmän under torsdagens protester i Delhi.

Hon har drabbats av omfattande hjärnskador, en hjärtattack och infektioner i lungor och buken.

Nu kämpar den 23-åriga studenten som gruppvåldtogs på en buss i Dehli för sitt liv.

Hennes tillstånd uppges bli allt sämre – och har drabbats av en organsvikt.

Det brutala överfallet ledde till omfattande protester i Indien.

Den 23-åriga kvinnan flögs till Singapore under torsdagen för att få specialistvård.

– Patienten kämpar för närvarande mot alla odds och för sitt liv, säger Kelvin Loh, chef på Mount Elizabeth-sjukhuset i Singapore där kvinnan nu vårdas, enligt AFP.

Har opererats flera gånger

I ett uttalande skriver sjukhuset att kvinnan har en infektion i sina lungor och att hennes tillstånd är livshotande.

– Läkarteamets utredning, när hon anlände till sjukhuset i går, visade att hon förutom en tidigare hjärtattack också har en infektion i sina lungor och i buken, liksom betydande hjärnskador, säger Kelvin Loh enligt nyhetsbyrån.

Under fredagen uppges kvinnans tillstånd ha blivit allt sämre

– Hennes vitala funktioner försämras och vi ser tecken på en allvarlig organsvikt, säger Kelvin Loh till AP.

Tre operationer

I går kväll uppgav sjukhuset att kvinnan genomgått tre bukoperationer och att hon drabbats av en hjärtattack under tiden hon vårdades i Indien. Den indiska staten har sedan tidigare lovat att betala för hennes vård.

Kvinnan våldtogs av sex män på en buss i indiska Dehli den 16 december, skriver AFP. Gång på gång under en timmes tid turades de om att våldta henne samtidigt som de misshandlade henne med ett järnrör.

Våldet mot kvinnor ökar

Veckolånga protester bröt ut i Dehli efter händelsen och situationen i Indien har uppmärksammats världen över. Huvudstaden har fått öknamnet "våldtäktsstaden" efter att det sexuella våldet mot kvinnor exploderat de senaste 20 åren. Våldtäkterna i landet har ökat med 875 procent under de senaste 40 åren, enligt CNN. Bara i år har nära 600 våldtäkter rapporterats i Dehli, men mörkertalet tros vara stort eftersom få vågar anmäla.

I mitten av november blev en 17-årig flicka våldtagen av en grupp män under en festival i indiska Patiala i Punjab. Men från polisen fick hon ingen hjälp, i stället pressades flickan att antingen ta tillbaka anmälan eller gifta sig med en av våldtäktsmännen. I veckan tog 17-åringen sitt eget liv med gift. En polisman har avskedats och en annan har stängts av från sin tjänst efter hanteringen av fallet.

Våldtäktsmän ska hängas ut

Regeringen har lovat att ta krafttag mot det ökade våldet mot kvinnor.

Indiens premiärminister Manmohan Singh har sagt att nya lagar ska införas i landet för att skydda kvinnor och att straffen för de grövsta sexbrotten ska skärpas.

I går uppgav regeringen att man också ska publicera bild på dömda våldtäktsmän, liksom deras namn och adresser, på officiella webbsajter för att offentligt vanära dem.

Manmohan Singh har flera gånger uttalat sig specifikt kring fallet med den 23-åriga kvinnan.

– Jag försäkrar er om att regeringen hänger sig åt att ställa de skyldiga inför rätta så snart som möjligt, sa premiärministern till reportrar under fredagen, enligt AFP.