Lundin-anställd utsattes för tortyr - förhörd i Stockholm

Uppdaterad 2013-02-16 | Publicerad 2013-02-15

Utredningen om Lundin Petroleums misstänkta folkrättsbrott går framåt.

Enligt uppgift till Aftonbladet flögs nyligen en före detta anställd på bolaget i Sydsudan in till Stockholm för att vittna om tortyr.

– Kommissionens utredare kommer också att åka ner till Sydsudan inom kort, säger en källa.

De misstänkta övergreppen i Block 5A-området i Sydsudan ska, enligt frivilligorganisationernas rapport, ha kostat tusentals människoliv. Enbart för att säkra regionen åt Lundin Petroleums planerade prospektering av olja.

Folkrättsbrotten uppges ha pågått mellan 1997 och 2003. Under de tre sista åren satt utrikesminister Carl Bildt (M) i bolagets (som 2001 bytte namn till Lundin Petroleum) styrelse.

Utredningen går framåt

I juni 2010 inledde Internationella åklagarkammaren i Stockholm och kammaråklagare Magnus Elving en förundersökning, som bland annat ska utreda om "enskilda personer med anknytning till Sverige kan misstänkas för inblandning i brott", skrev åklagarna i ett pressmeddelande då.

– Utredningen går framåt, sa utredare Sven-Åke Blombergsson nyligen till Aftonbladet.

Även åklagare Magnus Elving var optimistisk.

Vittnar om tortyr

Enligt Aftonbladets källor har nyligen en tidigare anställd på Lundin Petroleum, som utsatts för tortyr, flugits in till Stockholm från Sydsudan. Han har förhörts om vad han varit med om, och vittnesmålet stärker alltså åklagarnas linje om brott mot mänskligheten.

Källor uppger även att utredare från Rikskrims krigsbrottskommission i Stockholm kommer att flyga ner till Sydsudan.

– Det kommer att ske inom kort, säger källan.

Åklagare Magnus Elving vill inte kommentera uppgifterna.

– Jag säger ingenting om det där.