Polisens teori: De kan ha orsakat masskrocken

Publicerad 2013-02-07

Två ”okända” personbilar kan indirekt ha orsakat masskrocken på Tranarpsbron.

Nu vill polisen komma i kontakt med de två förarna som lämnade bron innan krocken.

Samtidigt misstänks tolv andra personer för brott.

Utredningen kring masskrocken på Tranarpsbron börjar bli klar.

I dagsläget misstänks elva lastbilsförare och en personbilsförare för brott.

”Körde fort”

En av dem är misstänkt för vållande till annans död efter att hans lastbilssläp klämde ihjäl en annan chaufför, någon för vållande till kroppsskada och flera för vårdslöshet i trafik.

Enligt polisen, som bland annat kontrollerat de inblandade fordonens eventuella färdskrivare, har alla de elva brottsmisstänkta lastbilsförarna kört i mellan 70 och 90 kilometer i timmen. Trots att det rådde tät dimma och att det var väldigt halt längs sträckan.

– Att lastbilarna körde så fort när 30 hade varit en lagom hastighet måste bedömas som vårdslöshet i trafik, säger Arne Davidsson, processledare för trafikutredningar vid trafikpolisen i Skåne, till Sydsvenskan.

Ny teori

Vårdslöshet i trafik när det gäller just bristande hänsyn till rådande väglag och väderlek har dock aldrig prövats i högre instans. Därför har polisen garderat sig med en alternativ brottsrubricering, "ej anpassat avstånd till framförvarande fordon" enligt trafikförordningen.

Samtidigt har polisen en ny teori om hur masskrocken utlöstes – nya vittnesuppgifter gör gällande att två personbilar indirekt kan ligga bakom vad som var en av de största trafikolyckorna i Sverige någonsin.

– Vi får hoppas att de hör sig av, annars har vi inget att gå efter, säger Arne Davidsson.

Polisen tror att personbilarna krockat med varandra eller att de kört in i räcket, för att därefter ha försvunnit från bron.

– Tydligen stod de stilla i vänster körbana i norrgående riktning på bron efter någon slags incident. Det var de som fick den första lastbilen att bromsa in och få sladd. När olyckan var ett faktum var bilarna borta, säger Arne Davidsson till Sydsvenskan.

Ska höras

Lastbilen som fick sladd ska enligt polisen ha kunnat bromsa in i tid – om hastigheten hade varit anpassad för väglaget. I stället ska lastbilen ha kört 90 kilometer i timmen, rapporterar tidningen.

De båda förarna är inte misstänkta för något brott, men polisen vill komma i kontakt med dem.

Alla misstänkta ska nu delges misstanke och förhöras, vilket kan komma att ta tid eftersom sju av de tolv brottsmisstänkta personerna är utländska och ska sökas i utlandet. Förhören kommer påbörjas nästa vecka.

Inom några veckor ska fallet gå till åklagare för bedömning, skriver Sydsvenskan.
Utredningen har visat att totalt 74 fordon var inblandade i masskrocken på Tranarpsbron i mitten av januari.