”Snuslobbyn som försökte muta mig”

Uppdaterad 2012-10-19 | Publicerad 2012-10-17

EU-kommissionären John Dalli slår tillbaka efter mutskandalen som tvingade honom att avgå

John Dalli, EU-kommissionär med ansvar för hälso- och konsumentfrågor, tvingades avgå efter mutskandalen.

Hälsokommissionären John Dalli sparkades efter misstankar om mutförsök.

Nu kastar han tillbaka anklagelserna mot snustillverkarna.

– De här människorna erbjöd en muta, säger han till tidningen New Europe.

Efter att svenska snustillverkaren Swedish Match lämnat över material till EU-kommissionen har en rapport slagit fast att en landsman till maltesiske John Dalli, en vice borgmästare och affärsman, Silvio Zammit, erbjudit företaget att betala en stor summa pengar för att få fortsätta sälja snus.

Enligt EU:s rapport finns bevis på att hälsokommissionären John Dalli kände till erbjudandet, och i går avgick John Dalli med omedelbar verkan.

Anklagar snuslobbyn

John Dalli uppger i dag i en videoinspelad intervju med tidningen New Europe att han uppmanats att avgå av EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

Dalli förnekar helt anklagelserna mot honom, och kastar i stället tillbaka dem mot snuslobbyn.

Han läser högt ur ett mejl som han uppger kommer från en person på snuslobbyorganisationen i Bryssel, European smokeless Tobacco Council, Estoc, till Silvio Zammit:

"Hej Silvio, det flera illvilliga rykten som flyger omkring i Bryssel. Kan du säga om det går att ordna ett informellt möte med herr Dalli i Bryssel och hur mycket ni skulle ta betalt för det?"

– Det här bevisar att de här personerna erbjöd sig att muta herr Zammit för att han skulle ordna ett möte med mig, säger Dalli till tidningen.

"Desperata utfall"

Patrik Hildingsson, vd på Swedish Match, replikerar:

– För det första är det vare sig den organisationen eller John Dalli som är föremål för utredning. Det är John Dalli. Det är inte konstigt att han gör desperata utfall för att försvara sitt anseende. Jag håller det för sannolikt att vi kommer att vara föremål för fler sådana påhopp nu, säger han och fortsätter:

– Vi kan bara hänvisa till att precis allt vi känner till är överlämnat till kommissionen som i sin tur överlämnat materialet till Olaf. Hade vi velat jobba på ett ljusskyggt sätt hade vi inte varit benägna att göra det.

Aftonbladet har sökt den aktuella personen på Estoc för en kommentar.

Tankesmedka försvarar Dalli

Samtidigt går svenska tankesmedjan Tobaksfakta ut med ett pressmeddelande med anledning av Dallis avgång. Under rubriken "Mutbeskyllningarna hotar folkhälsan" försvarar tankesmedjan Dalli.

– Vi lade ut den hör i går precis när nyheten hade kommit. Det vi fokuserar på är folkhälsan. Vi vill att vi ska hålla fokus och hålla takten så att det nya direktivet kan presenteras i december, säger Tobaksfaktas generalsekreterare Ewy Thörnqvist till Aftonbladet.

Betyder det ingenting att Dalli uppmanats avgå av kommissionens ordförande på grund av mutanklagelser?

– Det kommer mycket ny information just nu som spretar åt alla håll. Jag är dåligt uppdaterad. Vi måste få fram fakta, orka göra en analys om vad som hänt. Jag kan inte säga mer just nu, säger Thörnqvist.

Ihop med läkemedelslobby

Med på Tobaksfaktas artikel är organisationen Smokefree partnership i Bryssel, en lobbyorganisation som finansieras av läkemedelsindustrin bland annat för att lobba mot snus.

Tobaksfakta finansieras av Statens folkhälsoinstitut, FHI.

Silvia Ernhagen, presschef på FHI:
– Det är många organisationer som får bidrag från myndigheter och vi kan inte, och ska inte, i detalj styra vad de säger. Bidraget är inte kopplat till det.

Aftonbladet har tidigare avslöjat att flera av FHI:s "oberoende tobaksexperter" samtidigt anlitats av läkemedelsbolaget Pfizer för att lobba mot snus.