Den första saudiska kvinnan på toppen

Publicerad 2013-05-30

Raha Moharrak har bestigit världens högsta berg – men får inte köra bil

Äventyraren Raha Moharrak, 25, har blivit historisk.

Hon är den första kvinnan från Saudiarabien att bestiga Mount Everest.

Men vägen mot toppen var långt ifrån enkel.

– Jag hoppas att det här kan få andra kvinnor i Saudiarabien att utmana sig själva mer, säger Raha Moharrak.

Begränsningar och motstånd är ingenting som hindrar äventyraren Raha Moharrak, 25.

I ett land där kvinnor är förbjudna att köra bil och idrottsaktiviteter är starkt begränsade bestämde sig den 25-åriga kvinnan för att utmana sig själv och nå sitt mål.

– Det var otroligt! sa Moharrak efter expeditionen, till nyhetsbyrån AFP.

Hon uppmanar nu andra kvinnor i det konservativa hemlandet att följa sina drömmar.

– Jag är den första, men jag hoppas verkligen inte att jag är den sista. Jag hoppas att det här kan få andra kvinnor i Saudiarabien att utmana sig själva mer, sa Raha Moharrak.

Övertygade sin familj

Tillsammans med de tre andra genomförde hon expeditionen. Moharrak nådde toppen av Mount Everst den 19 maj, och blev både första kvinnan från Saudiarabien – och den yngsta araben någonsin, att bestiga berget. Hon lämnade sitt hem i Jeddah den 3:e april efter ett och ett halvt år av hård träning.

I helgen togs Raha Moharrak emot som en hjälte när hon landade på hemmamark i helgen.

Att genomföra expeditionen är något som både har mötts av hyllning och kritik i landet. Moharrak har jobbat hårt för att övertyga sin familj. Men efteråt var de positiva till hennes insats.

– Jag är väldigt stolt över henne. Det är fantastiskt vad hon har lyckats förmedla till människor här och överallt, säger hennes pappa till AFP.

Hoppas att en dag få köra bil

Hon och hennes familj har mötts av meningsskiljaktigheter från både familjemedlemmar och personer i Saudiarabien i allmänhet.

– Som kvinna i Saudiarabien är jag van vid att få negativ feedback. Men det positiva övervägde det negativa, säger Raha Moharrak.

Precis som många andra saudiska kvinnor hoppas Raha Moharrak att kvinnor en dag ska få tillåtelse att köra bil. Men hon är dock försiktig med att uttala sig i frågan.

– Det finns så många andra viktigare saker du kan vara bra på, säger Raha Moharrak.

Saudiarabien håller en strikt segregation mellan kvinnor och män. Efter påtryckningar från internationella idrottsorganisationer förra året skickade landet två kvinnliga idrottare till OS i London.

Raha Moharrak är ödmjuk inför hyllningen om hennes insats.

– Jag har inte gjort någonting mot min kultur eller religion. Man behöver inte gå emot samhället för att åstadkomma fantastiska saker, säger hon.