Åtta nynazister gripna i Israel

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-09

Misstänks ha misshandlat judar, gästarbetare och narkomaner

Israelisk polis har gripit åtta nynazister - alla israeliska medborgare - som misstänks ha misshandlat och terroriserat ortodoxa judar, gästarbetare och knarkare.

– Det är svårt att tro att nazister kan existera i Israel, men det är ett faktum, säger polischefen Revital Almog.

Samtliga gripna är ynglingar från staden Petah Tikva. Den 19-årige gruppledaren går under namnet "Nazi Eli" och alla har sina rötter i det forna Sovjetunionen. De anklagas även för att ha grovt misshandlat homosexuella och hemlösa. En av gruppens medlemmar tros ha lämnat Israel för att undvika att bli gripen.

Spridit skräck

De åtta, mellan 16 och 21 år gamla, greps efter ett års utredning och de ska, förutom våldsbrotten, även åtalas för nynazistisk verksamhet.

De nazistiska skinnskallarna har länge spridit skräck i Petah Tikva.

– Folk ha varit rädda att gå ut på kvällarna, säger rabbin Nachum Taub till Hareetz.com.

Husundersökningar hos ungdomarna ledde till beslag av nazistuniformer, porträtt av Adolf Hitler, knivar, knogjärn, pistoler och sprängmedel. Ungdomarna själva förnekade vid häktesförhandlingen på söndag att de är nazister men polisen hävdar att de har kontakter med likasinnade utomlands.

Spelade in angreppen

Polisen fick ögonen på gruppen då hakkors och namnet Hitler sprutmålades på en synagoga i Petah Tikva öster om Tel Aviv.

Ungdomarna inriktade sig på ”offer som de bedömde var för svaga för att klaga”, enligt polisen. De spelade in angreppen på video. På en av inpelningarna omringar ynglingarna en heroinist, också han invandrare från Sovjetunionen, som tvingas be om förlåtelse för att han är judisk och knarkare.

Ungdomarna kom till Israel i enlighet med den judiska statens lag för återkomst, som garanterar medborgarskap till var och en som har minst en judisk mor- eller farförälder. Israeliska politiker kräver nu att återkomstlagarna skärps för att undvika liknande fall i framtiden.