”Klimathotet är överdrivet”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-05-18

Svensk professor: Skräckscenariot omöjligt – oljan tar slut innan dess

Klimathotet är överdrivet eftersom oljan är på väg att ta slut.

Det säger fysikprofessorn Kjell Aleklett.

– Jag menar är att man behandlat problematiken på ett felaktigt sätt, säger Aleklett till aftonbladet.se.

Kjell Aleklett.

När FN:s miljöpanel presenterade sin senaste rapport var det en dyster läsning.

Om vi inte minskar våra utsläpp av miljöfarlig koldioxid kommer temperaturen på jorden att stiga dramatiskt fram till år 2100.

Helt fel, menar Kjell Aleklett vid Uppsala universitet. Oljan, naturgasen och kolet kommer inte att räcka till för att katastrofscenariot ska bli verklighet.

”Miljön blir vinnare”

”Världens stora framtidsproblem är att alltför många måste dela på alltför lite energi. Förmodligen måste vi i debatten byta ut ordet miljö mot energi, men den energipolitik som krävs kommar att göra miljön till vinnare”, skriver han i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Hur säker är man på att vi inte kommer att hitta nya tillgångar av fossila bränslen?

– Det här är undesökt ganska noga. Och sedan 1960-talet har man hittat allt mindre olja, att den trenden skulle brytas är inte ens sannolikt.

Han menar att även kolproduktionen på många håll i världen har nått sin maximal kapacitet.

Kjell Aleklett ifrågasätter inte den globala uppvärmningen. Precis som FN:s klimatpanel anser han att vi i framtiden måste hitta nya energikällor och använda energin på ett mer effektivt sätt. Men för Aleklett handlar det inte om att rädda jorden från upphettning, utom om att rädda den framtida välfärden.

Större hot

– Det hot vi har framför oss är egentligen större än klimathotet. Det handlar om den energi vi måste ha för att få världen att rulla, säger han till aftonbladet.se.

Varför hörs aldrig det här i debatten?

– Att prata om knappheten i energiresurserna handlar om att minska basen för den globala tillväxten och det vill man inte diskutera.

Christian Azar är professor i fysisk resursteori vid Chalmers och en av de som deltog i FN:s klimatpanel. Han håller inte med Kjell Aleklett.

– Teorin att problemet skulle lösas genom att bränslet kommer att ta slut köper jag inte. Det finns så otroligt mycket kol. Aleklett är ganska ensam om att tro att kolet är på väg att ta slut, säger Azar till aftonbladet.se.

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln