Replik: "Jag inte hunnit få till en bra finansiering av fiskevården"

Uppdaterad 2013-11-21 | Publicerad 2007-05-22

Eskil Erlandsson (c) svarar sportfiskarna om renare hav

Tolv rockband och sportfiskare ger ut en skiva där överskottet går till fiskevård och frågar samtidigt i Aftonbladet vad jag gör.

Jag blev glad när jag läste artikeln eftersom vi måste bli fler som pratar om vad som händer i våra vatten och vad vi missar om vi inte gör något åt det. Jag vill också berätta vad vi hittills faktiskt gjort.

Regeringen satsar en halv miljard i en havsmiljöstrategi för att förbättra situationen i haven. En del av det kan vara att återställa vandringsvägar och lekplatser för fisken, en annan att intensifiera arbete mot algblomning.

Det är ett viktigt arbete där jag tillsammans med miljöminister Andreas Carlgren också arrangerade en konferens för att se vad vi kan göra för att minska övergödningen. Ett förbud mot fosfater i tvättmedel för att minska miljöpåverkan på sjöar och hav har vi också hunnit med.

Den nya regeringen vill, till skillnad från socialdemokraterna, utnyttja EU-medlemskapet. Jag arbetar där hårt för att vi ska få en förvaltningsplan för torsken där det bland annat ska löna sig mer att ha selektiva trålar och redskap som bara tar upp den fisk som är godkänd och som är bättre för havsmiljön.

Jag jobbar aktivt med att få pengar från EU:s fiskefond. Detta för att förbättra lekmiljöer för fisk och fiskevården. Det finns också en stor potential för sportfiske och fisketurism som vi vill utveckla.

Med det här vill jag säga att vi gör mycket. Samtidigt vill jag göra mer. På de månader som jag varit minister har jag inte hunnit få till en bra finansiering av fiskevården. Det behövs mer pengar. Det behövs för fisken och miljön i våra vatten.

Det behövs också för att vi ska kunna dra nytta av de rikedomar som våra sjöar, älvar och vatten kan ge oss både i form av naturupplevelser och arbetstillfällen.

Ni kan vara säkra på att jag försöker hitta finansiering för fiskevården. Tills det är löst vill jag tacka för ert engagemang och jag ska genast köpa skivan.

Följ ämnen i artikeln