Bibliotek mitt i vimlet

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-07

”Det är den ultimata placeringen”, säger bibliotekarien Kjell Arwe Rydén om att jobba i en galleria.

Nu vill biblioteken flytta in i folkvimlet.

Med inspiration från London skapas nu en ny typ av bibliotek i stan.

Först ut är Kista galleria.

Det gamla biblioteket – med böcker, cd-skivor och tidig stängning – kan snart vara ett minne blott. 2010 hoppas Stockholm stad kunna öppna ett nytt bibliotek i Kista galleria, områdets nya självklara mötesplats.

Det nya biblioteket ska bli större än det nuvarande, och kombinera olika verksamheter, som kurser, teknikverkstäder för barn och yrkesvägledning. Öppettiderna blir lika generösa som gallerians.

”Den utimata placeringen”

– Om det nya biblioteket blir av, blir det ett stort bibliotek i gallerian som inkluderar många samarbetspartners, säger Inga Lundén, stadsbibliotekarie.

Förlagan är London Idea stores, där biblioteksverksamheten utvecklats för att nå fler människor genom andra öppettider och en placering mitt i smeten. Enligt Inga Lundén är flera aktörer som planerar gallerior intresserade av konceptet.

På biblioteket i Forum Nacka ser man mest fördelar med att finnas i en galleria.

– Det är klart att det är den ultimata placeringen för ett folkbibliotek, att finnas där folk rör sig. Här fångar vi upp människor som kanske inte annars går till biblioteket, säger Kjell Arwe Rydén, bibliotekarie.