Risk för förvärrat läge efter skyfallen

TT

Publicerad 2021-08-19

Det kraftiga regnet har avtagit och läget har stabiliserats något, men förödelsen efter de skyfall som drabbat bland annat Gävle är stor.

Framkomligheten på mindre vägar är fortsatt påverkad av vattenmassorna och bilister uppmanas vara försiktiga.

Räddningstjänsten i Gästrikland fortsatte natten till torsdag med att hjälpa privatpersoner vars bostäder svämmats över av stora regnmängderna – och där det är risk för liv.

– Vi har hjälpt privatpersoner efter en prioriteringslista som vi har och det har inte kommit in några fler larm under natten. Det har lugnat sig, säger Henrik Hjelm, inre befäl vid räddningstjänsten.

Under onsdagen kom larm om rasrisk vid ett antal dammar, men enligt räddningstjänsten är läget under kontroll.

– Ägarna till kraftverken ska åka ut och titta hur det ser ut. Öppnar man för mycket så finns det risk för översvämningar, säger Håkan Hjelm.

”Chansa inte på vägen”

Läget på de större vägarna, där det är bättre avrinning, är lugnare än under gårdagen. Det är dock fortsatta problem med framkomligheten på det inre vägnätet i Gävle, övriga Gävleborg och Dalarna. Den som ska ge sig ut på mindre vägar uppmanas till försiktighet.

– Det vilar ett ganska stort ansvar om man ger sig ut själv på det inre vägnätet att ha eget span på hur det ser ut framför sig. Vid mycket vatten på vägen gäller det att sänka farten, vi hade ett antal olyckor med vattenplaning i går, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket och tillägger:

– Chansa inte om det är någon sänka med stora vattensamlingar. Man vet inte om det ligger något mer i vattnet, någon stock eller gren som har fallit ned, och om man kör ner kan man bli sittande där.

En risk, som Trafikverket nu håller på att kontrollera, är att ett antal vägar kan ha underminerats utan att det syns. Stora vattenmassor kan transportera grus, sand och sten under vägar och järnvägar och skador som potthål och sprickbildning märks först när vägarna har torkat upp.

Trafikverket har bett Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om hjälp. Totalt ska tio personer med bland annat pumputrustning komma till området på fredagen, rapporterar P4 Gävleborg.

”Kulmen inte nådd”

Ett annat problem med vattensjuk mark är att hållfastheten blir sämre och att träd vid sidan av vägen riskerar att ryckas upp.

Gävle kommun arbetar med att försöka återställa alla samhällsfunktioner och uppger att man har en ganska god bild av omfattningen av skadorna. Hur många hem som översvämmats går dock inte att säga.

– Vi har uppfattning om områden, men inte hur många bostäder, säger Patric Falk, säkerhetschef på Gävle kommun.

Men det finns risk för att kulmen kring översvämningarna inte är nådd än, uppger han.

– Hydrologiskt ser vi i våra vattendrag att det här kan finnas utrymme för mer problematik. Om ett antal dagar så nås kulmen i till exempel Testeboån, säger han.

Kommunen övervakar noga situationen.

– Det är ett orosmoln. Här behöver fastighetsägare eller intressenter som finns i farans riktning tänka till kring skyddsaspekter, säger han.

”Har mattats av”

På grund av översvämningarna fick skolstarten i Gävle skjutas upp. Men på torsdagen ska de flesta barn ha kunnat komma tillbaka till skolan, rapporterar P4 Gävleborg. Busstrafiken påverkas däremot fortsatt i Gävleområdet där stadstrafiken och även vissa regionbussar är inställda.

Tågtrafiken i Gävle på norra stambanan har däremot kunnat ledas om. Trafikverket har fått hjälp med två högkapacitetspumpar från MSB för att kunna pumpa bort vattnet som överflödar spåren.

Enligt SMHI kan det komma lite regn i de områden som drabbats hårt av de kraftiga regnet men det handlar mest om enstaka skurar.

– Det kraftigaste regnet som var över Dalarna och sydöstra Norrland har verkligen mattats av, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Inga större regnmängder väntas heller de närmaste dagarna.

– Det kommer vara lite ostadigt med någon regnskur men inget omfattande sammanhängande regnväder, säger hon.

Följ ämnen i artikeln