Två vuxna och två barn befaras döda i husbrand

Johanna Engman/TT

Veronika Åström/TT

Publicerad 2021-12-25

En villa i Sandviken brann ned i en kraftig brand under natten mot juldagen. Polisen befarar att fyra personer har omkommit.

– Vi har stor anledning att tro att två vuxna och två barn inte har kunnat ta sig ut, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid polisen.

Det kommer att dröja innan polisen kan gå in i fastigheten för att göra en ordentlig undersökning, kanske ända till måndag, enligt Jansson Klarin.

– Men uppgifterna som hittills framkommit pekar på att de var i huset när branden började och vi har heller inte kunnat lokalisera dem efteråt, säger han.

Fullt utvecklad brand

Redan när räddningstjänsten kom fram efter larmet klockan 02.36 möttes man av en fullt utvecklad brand.

– Det brann väldigt kraftigt när första styrkan kom på plats och vi hade inte så stora möjligheter att förhindra det, säger Thomas Fahlstedt, inre befäl vid Gästrike räddningstjänst, till TT.

– De försökte med invändig släckning via rökdykning men efter en stund var de tvungna att avbryta på grund av säkerhet för egen personal.

Räddningstjänsten gjorde en utvändig släckning och försökte begränsa branden till fastigheten så att den inte skulle spridas vidare.

Initialt bedömdes spridningsrisken som mycket stor och personer i tre närliggande bostäder tvingades evakuera. De boende har under juldagen fått återvända till två av husen.

Väggarna rasat in

Det kommer att dröja länge innan polisen kan gå in i byggnaden.

– Det senaste jag har fått till mig är att eftersläckningsarbetet drar ut på tiden. Räddningstjänsten kan komma att behöva vara kvar fram till kvällen innan de lämnar över, säger Magnus Jansson Klarin vid 14.30-tiden på juldagen.

– Jag skulle tro att det kommer att dröja till måndag innan vi kan påbörja vår undersökning.

Polisen har spärrat av området och hållit förhör. En förundersökning avseende mordbrand har inletts för att på ett grundligt sätt kunna utreda hur branden startade.

– En granne har fått uppsöka sjukvården. Orsaken är lite oklar, men det var inte på grund av röken, säger Thomas Fahlstedt.