Majoritet av äldre coronasjuka på slutenvård överlever

Uppdaterad 2020-04-28 | Publicerad 2020-04-21

Äldre sjuka kan vara betydligt mer motståndskraftiga mot covid-19 än vad man tidigare trott.

Ny statistik från Region Stockholm visar att en majoritet av äldre med corona inom den geriatriska slutenvården blir friska, vilket SVT Nyheter var först med att rapportera.

– Det är otroligt glädjande, vi var ju oroliga att nästan alla skulle dö, säger Carina Metzner, ordförande för Svensk geriatrisk förening.

Att äldre löper betydligt större risk än andra att bli så pass allvarligt sjuka av covid-19 att de dör är vid det här laget välkänt.

Men preliminär statistik som SVT Nyheter tagit fram från Region Stockholm visar på betydligt mer positiva nyheter än många nog vågat tro.

Sju av tio coronasmittade patienter inom den geriatriska slutenvården, specialiserad vård för akuta och kroniska sjukdomar till följd av åldrande, blir nämligen friska igen.

En klar majoritet, med andra ord.

Anade värre utfall

– Vi bedömde från början att det hade kunnat se helt annorlunda ut baserat på den information som fanns att tillgå från Italien i början på utbrottet, så dessa siffror är mycket glädjande i förhållande till vad man kunde befara, säger Christoffer Bernsköld, enhetschef för geriatrik på Region Stockholm, till Aftonbladet.

Anledningen till det glädjande beskedet tros vara att geriatriken inom Stockholm byggts ut under de senaste åren. År 2019 vårdades 38 000 patienter inom geriatriken vilket är 10 000 fler än sex år innan, säger Bernsköld.

– Att det finns god erfarenhet och specialistkompetens har gjort att siffrorna nu ser ut som de gör.

”Var oroliga att de skulle dö”

Totalt har runt 1000 personer vårdats inom geriatriken i Stockholm sedan slutet av mars.

Carina Metzner, ordförande för Svensk geriatrisk förening och verksamhetschef för tema åldrande vid Karolinska Universitetssjukhuset, säger att hälften av dem har kunnat skrivas ut och åka till sina egna hem direkt från sjukhuset.

– Det är otroligt glädjande såklart, vi var ju oroliga att nästan alla våra gamla sköra multisjuka patienter skulle dö. Men de allra flesta överlever, säger hon till Aftonbladet TV.

Att tillfriskna från covid–19 som äldre och multisjuk tar tid, eftersom man har sämre förutsättningar att klara sig igenom svåra sjuktillstånd. Det är också den skillnad man kan se när det gäller äldre och yngre patienter som får vård för corona.

– Det vi kan se är att våra patienter är väldigt trötta så det är ganska lång vårdtid, det tar tid innan man kommer igång att äta igen till exempel, säger Metzner.

PODD Så ska Tyskland öppna samhället i coronakrisen

Tyskland är ett av de länderna som har låga siffror när det gäller antalet döda i covid-19. Nu har man efter några veckors lockdown börjat öppna upp samhället igen. Vad händer när man öppnar upp och finns det en oro för en andra våg? Det handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen