SD petar Winberg från listan till EU-valet

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Kristina Winberg stryks från Sverigedemokraternas lista till EU-valet. Arkivbild.
Foto: Anna Karolina Eriksson/TT
Kristina Winberg stryks från Sverigedemokraternas lista till EU-valet. Arkivbild.

Sverigedemokraterna stryker EU-parlamentarikern Kristina Winberg från partiets lista till valet till EU-parlamentet. Hon anklagas för "klandervärt och omdömeslöst uppförande".

Även Kristina Winbergs medlemskap i partiet stängs av, skriver partiet I ett pressmeddelande. SD motiverar besluten med "upprepade händelser där Winberg under de senaste åren givit prov på klandervärt och omdömeslöst uppförande både i förhållande till kollegor och personal".

I pressmeddelandet skriver man också att man först givit henne en andra chans genom att erbjuda henne en fjärdeplats på listan, men att Winberg "valt att klippa alla band med partiets valorganisation samtidigt som hon konsekvent har vägrat att samarbeta med partiet i utformningen av valrörelse".

Kristina Winberg själv skriver på Facebook att "det gör ont att bli anklagad och dömd utan rätt eller möjlighet att kunna försvara sig."

"Jag kommer inom kort bemöta de horribla anklagelser som riktats mot mig", skriver hon och tackar dem som hört av sig med stöd.

Beslutet att peta Kristina Winberg från listan och stänga av hennes medlemskap togs under söndagen av Sverigedemokraternas verkställande utskott. Enligt Sverigedemokraterna kommer eventuella förtidsröster på henne att tillfalla partiet.

Det bekräftas av Valmyndigheten, som dock ännu inte fått in en formell begäran om att stryka Kristina Winberg från partiets lista på söndagskvällen.

– Om det är så att personen är icke valbar, om de tar tillbaka kandidatanmälan. Då blir det inte längre en giltig personröst utan då blir det en partiröst, säger Jenny Stad, pressekreterare på Valmyndigheten.

TT söker kommentarer från både partiet och Winberg.

Publicerad: