Nu kommer snösmockan – kan bli besvärligt för Vasaloppsåkare

Av: Michael Toll, Nora Fernstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

Det tog tid. Men nu är vintervädret här.

SMHI varnar nu för kraftigt snöfall i flera delar av Sverige.

– Väster om Siljan kan det bli 20 centimeter, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Efter rekordvärme och vårtecken ser vädergudarna till slut ut att komma med snö till stora delar av Sverige. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i stora delar av mellersta Sverige under natten mot söndagen.

– Det som händer är att ett nederbördsområde rör sig upp över landet och vi har gått ut med en klass 1-varning där det kan komma större snömängder, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Mest snö väntas falla i Värmland, Dalarna och Härjedalen. Där kan det komma mellan 10–15 centimeter snö, vilket kan ge besvärligt väglag. Tyngdpunkten ligger lite väster om Siljan, där det lokalt bli 20 centimeter.

I östra Svealand och Götaland väntar snöfallet övergå i regn.

Foto: Ulf Palm / TT / TT NYHETSBYRÅN

Snö och motvind för Vasaloppsåkare

Slask och plusgrader har länge varit ett orosmoln för arrangörerna av Vasaloppet. Men i och med det kallare vädret som nu drar in är det snarare snön och vinden som kan bli ett problem för de tiotusentals åkarna.

– Enligt prognosen ser det ut att bli ett ymnigt snöfall vid starten. Och detta i i kombination med motvind. Så det är inte det bästa skidåkarvädret, säger Alexandra Ohlsson.

Prognosen pekar på att temperaturen kan ligga runt nollan vid starten, och sedan stiga några grader ner mot Mora. Vindarna blir tidvis friska.

Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
SMHI har utfärdat en klass 1-varning.

Halka i mellersta Sverige

Söndagen lär också bli en stor hemvändardag då många sportlovsfirare återvänder från resor i fjällen. Och då gäller det att se upp för halt väglag.

I Gävleborgs län ska det vara ihållande snöfall i kombination med måttliga till tidvis friska vindar, vilket kan göra att mycket snö yr runt på vägarna.

SMHI har gått ut med varning för snöhalka i östra Svealand och ishalka i sydligaste delarna av Svealand, där regn kan falla på kalla vägar.

Chans att snön ligger kvar

Och kanske får våren vänta ett tag till. På sina ställen ser vintervädret ut att bli kvar även en bit in i nästa vecka.

– I Götaland har vi fått en del snö, men det ser ut att långsamt smälta bort. Det är lite större chans att det ligger kvar i Svealand. Och i Dalarna ser det lovande ut, snön som faller ser ut att bli liggande ett tag, säger Alexandra Ohlsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE