Flygkraschen i Umeå

Umeåolyckan – detta vet vi

Av: 

TT

NYHETER

Nio personer omkom när ett mindre flygplan kraschade i Umeå.

Detta vet vi om olyckan:

Söndagen den 14 juli, klockan 13.33, lyfte ett mindre flygplan av typen GippsAero GA8 Airvan från Umeå flygplats.

Klockan 14.12 fick flygtornet ett haverilarm. Planet kraschade på ön Storsandskär, två kilometer från banänden på Umeå flygplats, i Umeälvens delta.

Ombord på planet fanns nio personer, två kvinnor och sju män. Åtta var medlemmar i den lokala fallskärmsklubben. Alla var svenska medborgare och kom från Västerbotten respektive Norrbottens län, enligt polisen.

Planet var inte helt när det nådde marken, utan delar av det ska ha lossnat i luften, enligt Statens haverikommission som utreder vad som orsakat olyckan.

Flygplanet är av en modell som i regel är knappt nio meter lång med propeller på nosen. Flygplanet saknar en svart låda som kan undersökas i efterhand, eftersom bara större flygmaskiner brukar ha det.

Utredarna har säkrat radarspår och vissa inspelningar från flygtrafikledningen. Det ska också finnas filmmaterial som kan ge information. Olycksutredningar tar vanligtvis upp till tolv månader.

Svenska fallskärmsförbundet (SFF) har tillfälligt stoppat alla flygningar med olycksplanet. Det finns ytterligare två flygplan av samma modell registrerade i Sverige, hos två andra fallskärmsklubbar.

Transportstyrelsen har dragit in olycksplanets luftvärdighetsbevis, utfärdat den 25 juni 2019. Det intygar att planet är dugligt, servat och underhållet som det ska. Myndigheten har också beslutat att de två andra flygplanen av samma modell som finns i Sverige ska ställas på marken.

Det störtade planet har tillverkats i Australien och motorernas tillverkare är amerikansk.

Flygolyckan är den femte dödligaste i Sverige, sett till civila flygolyckor.


PODD: Teorierna bakom flygolyckan i Umeå

Aftonbladet Daily går igenom den tragiska olyckan i Umeå där nio personer omkom efter att det enmotoriga flygplanet störtat. Det är den sjunde allvarligaste flygolyckan i Sveriges historia, och den allvarligaste sedan 1989.

– Flygplanet har kommit i en spiralrörelse och då utvecklats stora g-krafter. De som är ombord på planet blir då klistrade mot vad de då befinner sig vid och kan inte ta sig ut, säger Jan Ohlsson, journalist och flygexpert som menar att det finns en mängd orsaker som kan ligga bakom olyckan.

 Lyssna  iPhone  Acast  Spotify

 

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

”Tänker på alla mammor, pappor och syskon”

ÄMNEN I ARTIKELN

Flygkraschen i Umeå

Umeå

Statens haverikommission

Flygolyckor