Covidkrisen i Kina – bränner lik ”24 timmar om dygnet”

Uppdaterad 2022-12-21 | Publicerad 2022-12-20

Smittspridningen av coronaviruset i Kina är på nivåer som hittills inte skådats under pandemin.

Det märks på krematorierna.

– Vi bränner 24 timmar om dygnet, säger en krematorieanställd.

Kina har gjort sig känt för drakoniska nedstängningar och karantänregler. Efter kraftiga protester har landet lättat på reglerna. Därefter har spridningen av coronaviruset exploderat.

Den kinesiska folkhälsomyndigheten uppger att varje smittad person för vidare smittan till i snitt 16 personer, rapporterar danska TV2. Det är mångdubbelt värre än när pandemin härjade som värst i Sverige.

Utanför krematorier i Kina ringlar köerna långa. Bilder från det kommunala krematoriet Dongjiao i Peking visar horder med likbilar. En likbilschaufför berättar för Financial Times att han brukar köra fyra-fem döda kroppar om dagen. Nu är det istället 20-30 stycken.

– Vi bränner 24 timmar om dygnet, säger en krematorieanställd till Wall Street Journal.

Kroppar lastas in i lastbil i Peking.

Experter fruktar att en miljon människor kan stryka med i takt med att restriktionerna lättas och smittspridningen ökar. Beräkningarna utgår ifrån att 70 procent av landets befolkning, på 1,4 miljarder människor, blir smittades. Om beräkningarna stämmer kan antalet dödsfall per dag stiga till 20 000 i mars.

Många som nu smittas insjuknar för första gången. Därtill är vaccinationsgraden låg i sårbara grupper.

En anställd på krematoriet Dongjiao uppger att 200 kroppar bränns per dygn, varav 30–40 dött till följd av corona. Det står i bjärt kontrast till myndigheternas siffror, som i diktaturens Kina inte går att lita på. Den senaste officiella siffran är ett sju personer dött i Kina sedan 3 december.

Varje smittad person för vidare smittan till snitt 16 personer, rapporterar danska TV2.

Följ ämnen i artikeln