Brand på rysk militärbas – 2000 evakuerade

Ebba Torstensson

Publicerad 2023-07-19

2000 personer evakuerade under natten från en rysk militärbas efter en storbrand på Krim.

Enligt ryska medier hördes detonationer vid tillfället.

Inledningsvis rapporterades att Ukraina tagit på sig händelsen, något som nu tillbakavisats.

Över 2000 civila evakuerade efter branden på militäranläggningen på ryskannekterade Krim. Enligt den ryskinstallerade guvernören Sergej Aksionov är det militära träningsområdet i Kirovske som drabbats.

”Det var inga skadade. De evakuerade ges assistans och kommer att förses med allt som behövs. Vänligen behåll lugnet och lita endast på officiella informationskällor”, skriver Aksionov på Telegram enligt TT.

Han själv berättar inte om orsaken till branden, men enligt flera ryska medier hördes detonationer i området under natten.

Ukraina tillbakavisar

Flera Ukrainska nyhetsbyråer och nyhetsbyrån AFP rapporterade tidigare att ukrainska styrkor låg bakom dådet, enligt Kyrylo Budanov, chef för landets militära underrättelsetjänst.

Detta har nu tillbakavisats av Ukrainas försvarsministerium.

"Kommentaren på Kyryl Budanovs vägnar att explosionen på Krim var utfärdats av Ukrainas väpnade styrkor och den statliga säkerhetstjänsten är en falsk”, säger Andrii Yusov, på presstjänsten vid försvarsministeriet till den ukrainska public service-kanalen Suspine.

Anledningen till felrapporteringen ska ha varit på grund av ett fejkat telegramkonto, som påstod sig vara Budanov.

Flera attacker mot Ukraina i natt

Under natten besköts också Ukraina i flera områden. Kiev utsattes för flera luftangrepp, men enligt huvudstadens militärledning sköts det ukrainska luftförsvaret ner alla drönare som användes i attacken.

Odessa attackerades också. För andra natten i rad. Detta sedan spannmålsavtalet med Moskva bröts under måndagen.

Det finns inga uppgifter om skadade.

Storbrand rysk militärbas efter en  på Krim.