Ministern: Vi följer detta noga, timme för timme

Publicerad 2023-03-13

Regeringen är beredd att agera om det amerikanska bankkaoset skulle sprida sig till Sverige.

Men nu uppmanar finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) banker och andra aktörer på den ekonomiska marknaden att vara vaksamma.

– Det är vikigt att vara på tårna och följa detta noga, säger han.

En dramatisk helg inom den amerikanska finansmarknaden har fått konsekvenser hela vägen till Sverige.

Under måndagen kallades pensionsjätten Alecta upp till Finansinspektionen efter att ha tappat 12 miljarder.

– Vi kan inte utesluta att det inträffar olyckor i det finansiella systemet, men då finns det en beredskap att hantera dem, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman.

Den större delen av Alectas kunder påverkas inte av jättetappet. Men regeringen utesluter inte att det amerikanska bankkaoset kan sprida sig till Sverige.

– Men vi följer detta mycket noga, timme för timme. Vi ser hittills, än så länge, inga spridningseffekter som hotar det svenska finansiella systemet och stabiliteten här, men det är viktigt att vara på tårna och följa detta noga, säger han.

Det svenska systemet har strama regler för likviditet och ränterisker i banker, vilket Niklas Wykman framhäver som något bra.

– Men det går inte att utesluta några risker när man går in i en sådan här ekonomisk miljö. Investeringar som tidigare varit lönsamma är inte det längre, lån som tidigare var relativt säkra är inte det längre.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman.

Kan leda till nya regler

Sveriges regelverk för det finansiella systemet skapades delvis efter finanskrisen 2008. Om det kommer behövas nya regler är i nuläget svårt att säga, enligt Wykman.

– Men Sverige befinner sig i ett mycket bättre läge nu än 2008, och nu finns det ett regelverk på plats och de är dem vi ska använda oss av.

Hur ser du på riskerna Alecta har tagit genom att investera i nischbanker som bland annat kryptovaluta, behöver reglerna ses över?

– Det är tråkigt för Alectas kunder, att de drabbas av detta. Än så länge, vad vi känner till, är det en liten del av Alectas lokala tillgångar som skadas utav detta. Och i övrigt vill jag inte recensera ett enskilt bolag.

Du ser inte att det behöver finnas ett tydligare regelverk att göra den typen av investeringar?

– Det kan aldrig uteslutas, men det är för tidigt att dra några sådana slutsatser nu.

Polis vid Silicon Valley Banks kontor i Santa Clara, Kalifornien, efter bankkollapsen.

Uppmaningen: Agera varsamt

Nyligen delade flera banker precis ut pengar till sina ägare. Niklas Wykman är noga med att poängtera att han inte heller vill recensera enskilda bankernas beslut.

– Men som jag sagt tidigare, i det här läget när vi går från en låg räntemiljö in i en normalisering med högre räntor är det viktigt för alla ekonomins aktörer att agera med varsamhet och aktsamhet.

Kraschen hos nischbankerna har gjort att den amerikanska regeringen fått agera. I vanliga fall har insättningsgarantin i USA legat på 250 000 dollar – men redan under helgen meddelade den amerikanska regeringen att de som förlorat pengar kommer få tillbaka dem.

Det är i nuläget svårt att förutspå om regeringen skulle vidta liknande åtgärder vid en liknande situation i Sverige.

– I kriser måste man agera för att minska dess effekter. Det går inte på förhand att säga hur en kris uppstår, och det vill till att ha marginal och beredskap att hantera den, säger Niklas Wykman.

Som privatperson tycker han att man ska vara vaksam när det kommer till sina tillgångar.

Finansdepartementet, våra myndigheter och riksbanken ska vara på tå i de här frågorna. I grunden finns det en motståndskraft i det finansiella systemet.