Isländska premiärministern strejkar för lika lön

Första heldagsstrejken på ett halvt sekel på ön

Uppdaterad 2023-10-25 | Publicerad 2023-10-24

Katrín Jakobsdottír jobbar inte i dag.

I dag går tiotusentals isländska kvinnor och ickebinära i strejk och kräver lika lön för lika arbete.

Landets premiärminister Katrín Jakobsdottír är en av de som kommer att stanna hemma från jobbet – hela dagen.

– Vi har ännu inte nått våra mål om full jämställdhet och vi hanterar fortfarande den könsbaserade löneskillnaden, vilket är oacceptabelt 2023, säger Katrín Jakobsdóttir till den isländska nyhetssajten MBL.

Arbetare i fiskeindustrin, lärare, sjuksköterskor och politiker kommer att vara med på ”Kvennafri”, eller ”Kvinnornas lediga dag”.

I Reykjavik väntas trafikstockningar och ett av de uttalade målen med strejken är att få samhället att ”stanna av” för att belysa löneskillnader och våld mot kvinnor, som drabbat mer än 40 procent av kvinnorna på Island. Lönegapet mellan män och kvinnor ligger i vissa yrken på 21 procent, enligt The Guardian.

Island ligger på förstaplatsen på World economic forums lista över hur jämställda världens länder är ur ett löneperspektiv.

– Med det globala rykte Island har är det extra viktigt att vi lever upp till de förväntningarna, säger strejkorganisatören Freyja Steingrímsdóttir till tidningen.

Sverige hamnade 2023 på plats fem på listan.

Strejken är den första i sitt slag sedan 1975, då 90 procent av kvinnorna på Island höll sig borta från jobbet, skriver The Guardian.

Kan inte kommentera – på grund av strejken

Aftonbladet har kontaktat premiärminister Katrín Jakobsdóttir som inte kan ge en kommentar på grund av att hon stödjer strejken.

I ett mejl skriver en representant för premiärministerns kansli att hon inte kommer sköta officiella uppgifter idag och av den anledningen har även dagens planerade regeringssammanträde flyttats fram till imorgon.

Följ ämnen i artikeln