Roxana, 23, frias – dömdes till fängelse för mord på våldtäktsman

Publicerad 2023-05-27

Roxana Ruiz i en demonstration mot mäns våld mot kvinnor.

Roxana Ruiz, 23, dömdes till sex års fängelse för att ha dödat en man som våldtog henne.

Domen ledde till kraftiga protester i Mexiko.

Nu har domstolen beslutat om att fria henne.

I maj 2021 jobbade 23-åriga Roxana Ruiz med att sälja pommes frites i Nezahualcoyotl i Mexiko – en kommun där andelen våldtäkter och mord på kvinnor är hög.

En dag när hon tog en drink med en vän och en manlig bekant erbjöd mannen sig att följa med henne hem. Han bad senare om att få sova över hos henne, eftersom han menade att det var sent och att han var långt hemifrån.

Roxana Ruiz och mannen sov sedan i separata sängar. Men under natten gav sig mannen på Roxana Ruiz och våldtog henne.

Under våldtäkten försvarade hon sig genom att slå mot mannens huvud – något som slutade med att han dog, enligt tingsrätten.

Roxana Ruiz åtalades för mordet på mannen och dömdes därefter till sex års fängelse.

– Det är som att sända ett meddelande till alla kvinnor att vet du vad, lagen säger att du får försvara dig, men bara till en viss gräns, säger hennes försvarsadvokat Ángel Carrera.

– Han våldtog dig, men du har inte rätt att göra motstånd.

Stora protester efter domen

Domen mot Roxana Ruiz har dock lett till starka protester i landet. Bland annat har demonstranter i Mexiko City stått med skyltar med texten ”att försvara mitt liv är inte ett brott”.

Försvarsadvokaten Ángel Carrera uppger också att Roxana Ruiz aldrig fick genomgå någon rättsmedicinsk undersökning, trots att hon anmälde våldtäkten till polisen.

Polisen ska istället ha svarat med att säga att hon förmodligen ville ha sex med mannen först, men att hon sedan ändrade sig.

– Jag ångrar vad jag gjorde, men om jag inte hade gjort det hade jag varit död i dag. Det är uppenbart att staten vill tysta oss, att staten vill att vi ska vara undergivna, att vi ska dö, har Roxana Ruiz sagt i en intervju 2022.

Frias efter överklagan

Närmare två år efter att händelsen skedde överklagades domen i tisdags, och på lördagen meddelade domstolen i Mexiko att man beslutat om att fria henne, rapporterar nyhetsbyrån AP.

I ett pressmeddelande skriver den statliga åklagarmyndigheten att de hade granskat fallet och funnit att hon ska ”befrias från skuld”.

De skriver också att de finner att hon agerat i självförsvar.

– Det betyder att de erkänner att hon är oskyldig. De bekräftar helt enkelt att hon agerade i självförsvar, Ángel Carrera, till AP.

Nästan hälften av alla kvinnor i Mexiko har någon gång under sin livstid utsatts för sexuellt våld, enligt landets siffror.

År 2022 mördades totalt 3 754 kvinnor i landet – vilket motsvarar tio kvinnor per dag i genomsnitt.

Följ ämnen i artikeln