Äventyrsbad stänger efter misstänkt badhussmitta: Vaknade upp och skrek

Uppdaterad 2022-12-18 | Publicerad 2022-12-17

Elsa och mamma Carina.

Skistars äventyrsbad i Sälen har stängt på oklar tid.

Anledningen är ett misstänkt fall av badhusfötter kan kopplas till badet.

– Elsa vaknade upp och skrek, säger Carina Westling, som upptäckte smittan på sin dotter efter ett badhusbesök.

Det var förra lördagen som Carina Westling och hennes dotter Elsa, 7, och badade på äventyrsbadet Experium i Sälen. De badade i cirka tre timmar och hade jätteroligt.

Senare på kvällen började Elsa att klaga på ont i fötterna.

– Jag tittade på hennes fötter och såg ingenting. Så jag tänkte att hon kanske hade sprungit för mycket på badet. Men dagen efter vaknade hon upp och skrek, berättar Carina Westling.

Och fötterna var svullna och röda och Elsa hade så ont att hon inte kunde gå. Smärtan och rodnanden blev bara värre under dagen och de åkte in till vårdcentralen.

Där sa läkaren att Elsa hade drabbats av badhusfot, en smitta som orsakas av bakterien Pseudomonas aeruginosa. Bakterien kan växa till sig i varma och fuktiga miljöer och finnas både i vatten och på andra ytor.

Väntar på prover

Carina kontaktade äventyrsbadet för att informera dem om smittan. Hon lade också upp en bild av dotterns fötter i en lokalgrupp för att höra om fler varit på badet och fått liknande symtom.

– Då fick jag kontakt med en kvinna som varit där med sin familj lördagen innan som sa att hennes son blivit sjuk. Vi kom fram till att både han och Elsa varit i barnpoolen där de har en slags båt, berättar hon.

Smittskyddsenheten i Region Dalarna har fått information om ett fall kopplat till badhuset och skickat ärendet vidare till miljökontoret på Malungs kommun.

Äventyrsbadet har varit stängt sedan förra helgen och är fortsatt stängt i väntan på att alla provsvar ska bli klara. Enligt Skistars kommunikationschef Petra Hallebrant visar de första provsvaren att bakterien inte finns i vattnet.

Nu väntar man på resultatet av de prover som tagits från olika ytor inne på anläggningen.

”Vi har också satt in extra städrutiner, till exempel en extra omgång med desinfektionsmedel på alla ytor samt högklorering av vattnet”, skriver hon i ett sms.

Elsas fötter.

Teorin: Därför drabbas barn

Enligt region Dalarnas smittskyddsläkare Fredrick Rücker är sjukdomen oftast mild och läker ut av sig själv. Bakterien drabbar oftast barn.

– Man vet inte varför, men det kan vara så att barns fotsular är mjukare och lättare infekteras, säger han.

I ovanliga fall kan bakterieinfektionen bli allvarligare.

– Jag har varit med om något fall när det varit mycket bakterier i en badtunna eller badkar. Då har man fått små infekterade sår på huden som har varit vattnet. Infekteras hela huden och så kan man behöva antibiotika, säger Fredrik Rücker.

Det är inte vanligt med smitta badhus, enligt smittskyddsläkaren. Det är oftare personer drabbas efter ett bad i badkar eller badtunna där vatten har fått stå ett tag och man inte rengjort noggrant.

För Elsa läkte badhusfoten ut av sig själv och på tisdagen kunde hon stå på fötterna och gå tillbaka skolan.

Meddelande på Experiums hemsida.

”Ren otur”

Hennes mamma anklagar inte äventyrsbadet och säger att hon upplevde det som väldigt rent och fräscht.

– Det låg inte ens ett hårstrå på golvet! Det var ren otur att vi drabbades.

2019 uppmärksammade Akademiska sjukhuset att ett stort antal fall av barn som sökte vård för ömma och röda fötter. Det kopplades till Uppsalas största badhus där man hittade bakterien på leksaker i en lekhörna och på botten av en grund bassäng.

Men för Carina Westling var sjukdomen helt okänd.

– Jag tror att det är många föräldrar som inte känner till den.

Följ ämnen i artikeln