C och MP riktar misstroende mot Pourmokhtari

Anja Haglund/TT

Johanna Ekström/TT

Publicerad 2023-12-21

MP och C väcker misstroende mot miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) – och får stöd av V.

– Man bryter aktivt mot klimatlagen. Det är oansvarigt och helt oacceptabelt, säger C:s energipolitiska talesperson Rickard Nordin.

Miljöpartiet meddelade tidigare i höstas att partiet kommer att väcka misstroendeförklaring mot Pourmokhtari om klimathandlingsplanen inte visar på utsläppsminskningar.

– Miljöpartiet har inte förtroende för en klimatminister som chockhöjer utsläppen, säger språkröret Daniel Helldén till Aftonbladet.

C:s Rickard Nordin är besviken.

– Jag saknar konkreta åtgärder från regeringen som sänker utsläppen här och nu. Nu skjuter man det återigen på framtiden och hoppas på en utredning som eventuellt ska leverera styrmedel. Det duger inte, säger han.

”Begraver målen”

Redan på torsdagen riktade MP och C misstroendet mot Pourmokhtari i riksdagens kammare.

Även V ställer sig bakom misstroendeförklaringen. Partiets klimatpolitiska talesperson Kajsa Fredholm anser att regeringen i princip begraver de svenska 2030-målen.

– Jag tycker nästan att det är skandal att man kan göra på det här sättet, säger hon.

För att väcka misstroende krävs att 35 riksdagsledamöter går ihop. För att fälla en minister krävs en majoritet, vilket oppositionen inte har.

Socialdemokraterna ger inget besked i frågan.

– Vi har inte sett planen i sin helhet. Så det är för prematurt för att ta ställning till i dagsläget, säger klimat- och miljöpolitiska talespersonen Anna-Caren Sätherberg.

Socialdemokraterna är dock djupt kritiska mot planen.

– Det vi ser är ännu en servettskiss och ett löftessvek, säger Sätherberg.

Hoppas på liberaler

Det skiljer ett mandat mellan regeringsunderlaget och oppositionen, sedan SD-ledamoten Elsa Widding blivit politisk vilde. Språkröret Daniel Helldén hoppas att liberaler ska gå över till oppositionens sida för att stödja misstroendeförklaringen och kunna avsätta Pourmokhtari.

– Vi vet att ett stort antal liberaler är besvikna, säger han till TT.

Statsminister Ulf Kristersson säger i en kommentar att misstroendeomröstningen är ett försök från oppositionen att ”dölja bristen på egen politik”.

”Oppositionen borde skämmas över att väcka misstroende för att ett statsråd gör sitt jobb. Romina är den bästa klimatministern som Sverige har haft. Och hon har mitt fulla förtroende”, fortsätter han.

Själva omröstningen om misstroendet sker troligen i januari.

– Vi har majoritet i kammaren så jag förväntar mig inget annat än att mitt regeringsunderlag backar upp mig här och att jag får fortsätta den omläggning av svensk klimatpolitik som nu pågår, säger Romina Pourmokhtari.

Hon säger att ”flera centerpartister” när misstroendefrågan dök upp tidigare i höstas hörde av sig till henne.

– De beklagade det och bad om ursäkt för sitt parti. Som liberaler står vi nära dem politiskt, de har ganska svårt nu att hantera vad oppositionen tycker om klimatpolitiken.

Följ ämnen i artikeln