Två åtalas för mord efter dödsskjutning i Huvudsta

Uppdaterad 2024-04-16 | Publicerad 2024-01-04

Utanför en restaurang sköts den 39-årige mannen till döds.

En man som inte var måltavla. 

Nu åtalas flera personer och bland dem finns Rawa Majids ”bombmakare” som förekommit i flera utredningar.

Den 20 januari avlossades skott mot ett sällskap som befann sig utanför en restaurang i Huvudsta i Solna. 

Tidigt kunde Aftonbladet berätta att polisens teori var att det rörde sig om en felskjutning. Mannen som träffades av skotten var inte kriminell, och han var inte måltavlan. 

Nu visar utredningen att tesen har stärkts. 

– Utredningen visar att det rör sig om en felskjutning. Det fanns en annan person i närheten som var den tilltänkta måltavlan, säger senior åklagare Maria Hävermark.

Nu åtalas två män, en 30-åring och en 25-åring för mordet på den 39-årige mannen. Utöver dem åtalas ytterligare tre män. En 26-årig man åtalas för medhjälp till mord, en 27-åring och en 22-åring åtalas för grovt vapenbrott.

Kopplas till sushimord

Skjutningen i Huvudsta kopplas även till dödsskjutningen i Skogås den 28 januari där en 15-årig pojke sköts till döds.

– Det är samma vapen som har använts, säger Maria Hävermark.

En viktig del i bevisningen har bland annat varit telefoner som tagits i beslag. I de har utredarna kunnat läsa ur chattar hur gärningen noggrant planerats.

Enligt utredningen handlar det om att gärningsmännen har tagit sig an ett kontraktsmord.

– Jag skulle vilja säga att utifrån chattarna, att man åtar sig ett uppdrag.

26-åringen som nu åtalas för medhjälp till mord har tidigare förekommit i flera utredningar som rör Foxtrotnätverket. Han har bland annat pekats ut som Rawa Majids bombmakare. Sedan i somras har han dömts till fängelse fyra gånger.

Sammanlagt rör det sig om sju och ett halvt års fängelse för grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott, allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

I mordet i Huvudsta misstänks han bland annat ha varit den som varit med och planerat mordet. Han ska bland annat ha försett gärningsmännen med en flyktbil att använda efter mordet, samt hjälpt till att bränna den efteråt.

– Han har skaffat fram och lämnat över flyktbilen. Jag påstår också att han har deltagit i en chatt där man planerar mordet. Han har också varit delaktig i att bränna flyktbilen efteråt, säger Maria Hävermark.

Polis på plats dagen efter mordet.

Kopplas till ”FLG”

De två männen som åtalas för mordet kopplas till det kriminella nätverket FLG, Filterlösa grabbar, enligt åtalet.

Dödsskjutningen i Huvudsta pekas ut som en del i gängkriget mellan Dalennätverket och Foxtrotnätverket. Utredningen visar att skjutningen rör sig om ett kontraktsmord och att de två männen tagit sig an uppdraget.

Flera personer befann sig på platsen i Huvudsta den aktuella dagen. Enligt åklagaren hade fler personer kunnat träffas av skotten.

– Man kommer in och skjuter på ett torg där det finns ganska många personer och man skjuter fel person. Det är naturligtvis extremt olyckligt och ganska hänsynslöst med tanke på att ganska många personer där hade kunnat drabbas, säger Maria Häfvermark.

Samtliga åtalade har förnekat brott.

Följ ämnen i artikeln