Polisen i Finland: Har en möjlig uppfattning om motivet

Publicerad 2024-04-03

En tolvårig pojke sköts till döds när en jämnårig pojke öppnade eld i ett klassrum.

Samtidigt skadades två flickor allvarligt. 

Finska polisen säger sig nu ha en uppfattning om motivet. 

Skjutningen i Vanda, norr om Helsingfors, har skakat Finland

Det var på tisdagen som en tolvårig pojke klev in på en skola och öppnade eld mot sina klasskamrater. En elev dog och två skadades allvarligt.

Finsk polis meddelar nu att det var en tolvårig pojke, som var finsk medborgare, som dog i skjutningen. Två flickor skadades i dådet och vårdas fortfarande för mycket allvarliga skador, enligt finska medier. En av de skadade är en flicka från Kosovo, enligt finsk polis. 

Invånarna i Vanda sörjer den döde pojken.

Den misstänkte bar mask och hörlurar under skjutningen. Efteråt flydde pojken till Helsingfors och när han greps en timme senare hade han ett vapen på sig.

Har erkänt

Hur en så ung person kunde komma över ett vapen är fortfarande oklart. Samtidigt säger polisen att man tro sig ha ett möjligt motiv till skjutningen. 

”Polisen utreder också aktivt motivet till dådet. Polisen har en preliminär uppfattning om motivet till dådet, men det kan av utredningsskäl inte bekräftas ännu.”

Flagga på halv stång vid skolan.

Den misstänkte pojken förhördes igår och har erkänt gärningen. Han sa då att han hade varit beväpnad och gått in i skolan och skjutit tre av sina skolkamrater. Flera förhör kommer att hållas med personer.

Enligt polisen hade pojken planerat dådet som utreds som mord och mordförsök. Han är för ung för att straffas.

Pojken flydde till Helsingfors, men greps en timme efter dådet.

Följ ämnen i artikeln