Stormen Otto drar in mot Sverige

Publicerad 2023-02-16

Stormen Otto väntas drabba stora delar av södra Sverige från fredag kväll.

SMHI har utfärdat orangea och gula varningar för storm och starka vindar.

– Det ser ut att kunna bli stora konsekvenser, säger meteorolog Mikael Luhr.

En storm som heter

OttoStormen har fått namnet Otto från Danmark. Stormen kommer drabba delar av grannlandet från fredag runt lunch. är på väg med bittert väder mot Sverige. SMHI har gått ut med en orange varning för starka vindar över stora delar av Västkusten, från ön Marstrand i norr till Helsingborg i söder.

– Det är rimligt att säga att så gott som hela Götaland väntar vindbyar som kan nå stormstyrka och lokalt orkanbyar längs med Västkusten, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Orange varning gäller även för Skagerrak och Kattegatt. Gula varningar gäller i stora delar av Götaland.

Kraftiga vindar

Blåsten väntas tillta från fredag kväll över landsområdena och ska hålla i sig genom natten till lördag.

– Det ser ut att kunna bli stora konsekvenser över Sverige. Framför allt allra nordligaste delarna av Skåne och södra Halland. Skogen mest utsatt.

Vinden väntas nå 27–31 meter per sekund längs Västkusten. Gränsen för orkanstyrka går vid 32,7 meter per sekund.

Det kan vara bra att säkra löst liggande föremål på gården, menar Mikael Luhr.

– I samband med så pass starka vindar finns risk att träd faller, lösa föremål kan dras med i vinden, som studsmattor. Med risken för att träd dras med i vinden kan det bidra till begränsad framkomlighet i trafiken, det finns även risk för elavbrott.

SMHI varnar för storm och starka vindar.

Stoppar tågtrafiken

Katarina Wolffram, som är presskommunikatör på Trafikverket, berättar att sex tågbanor i södra Sverige kommer stänga under fredag kväll.

– På lördag morgon ska man syna banorna om det ligger nåt träd eller annat hinder i vägen, säger Katarina Wolffram.

Samtliga banor kommer preliminärt att öppna igen på lördag klockan 12. Wolffram menar att fler banor kan komma att påverkas – och stänga.

– De här banorna är de mindre banor. De stora banorna är säkrare då man har tagit bort träd i närheten för att de inte ska falla över. Så det är anledningen att vissa banor kan vara öppna.

Bra att stanna inomhus

Mikael Luhr säger att båt- och färjtrafiken också kan komma att påverkas med inställda avgångar.

– Det är gula varningar utfärdade längs med västkusten på grund av höjt vattenstånd. När det blåser så hårt så stiger vattennivån mycket och snabbt. Har man båt så är det bra att se över att den ligger bra, säger Mikael Luhr.

– Om man inte behöver ta sig ut är det bra att stanna inne. Planerar man att åka iväg på fredag kväll bör man vara beredd på att det kan ta längre tid.

Det finns dessutom gula snöfallsvarningar som är utfärdade över Svealand. Norra Värmland, Västmanland och Dalarna drabbas från lunchtid på fredagen till lördagsnatten. Från fredag eftermiddag till lördag morgon gäller gul varning för intensivt snöfall i Västernorrland.

Karta över SMHI:s varningar.

Följ ämnen i artikeln