”The terminal”-mannen död – bodde 18 år på flygplats

Uppdaterad 2022-11-14 | Publicerad 2022-11-12

Mehran Karimi Nasseri på Charles de Gaulle 2004 i samband med premiären av ”The terminal”

Mehran Karimi Nasseri levde 18 år på flygplatsen Charles de Gaulle i Paris.

Hans livsöde blev världskänt efter en film av Steven Spielberg.

På lördagen somnade den 77-årige iraniern in på terminal 2F.

Flyktingen Mehran Karimi Nasseri var en känd karaktär på flygplatsen i Paris. Han kallade sig ”Sir Alfred” och hade en bit parkett och en bänk i plast som sitt hem.

Hans annorlunda livsöde tar sin början 1988 när han berövas sitt iranska medborgarskap och blir statslös. Nasseri hamnar i en hopplös situation. Han försöker ta sig till Storbritannien, Tyskland, Nederländerna och Frankrike. Men utan framgång.

Inga id-handlingar – inget inresetillstånd.

Nasseri fattar då sitt beslut. I samband med en mellanlandning hoppar han av på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris. Där blir han kvar. Runt honom växer ett informellt nätverk fram som förser honom med mat och medicin såväl som böcker och en radio.

Hans liv blev till Hollywood-rulle

Den udda historien inspirerade stjärnregissören Steven Spielberg att göra filmen ”The terminal” med Tom Hanks i huvudrollen. Filmen hade premiär 2004 och gjorde Nasseri världskänd.

Efter att ha bott elva år på flygplatsen, år 1999, fick Nasseri uppehållstillstånd i Frankrike.

– Jag är inte säker på vad jag ska göra, om jag ska stanna eller bli kvar. Jag har mina papper och har rätt att stanna. Jag ska noga tänka igenom mina alternativ innan jag fattar mitt beslut, resonerade Nasseri i en intervju med AFP.

Först sju år senare lämnade han flygplatsen. Först för en sjukhusvistelse. Sedan bodde han en tid på ett hem i Paris.

Filmrättigheterna från ”The Terminal” hade givit honom några miljoner på fickan. Men när pengarna började sina vände han tillbaka – till terminal 2F på flygplatsen Charles de Gaulle.

På lördagsmorgonen meddelade en företrädare för flygplatsen att Mehran Karimi Nasseri har dött. Han blev 77 år gammal och somnade lugnt in på sin favoritterminal.

Tom Hanks spelade huvudrollen i ”The terminal”.

Följ ämnen i artikeln