Miljöministern: ”Jag är bäst på att driva miljöpolitik”

Publicerad 2022-10-31

Romina Pourmokhtari är bäst i Sverige på att bedriva klimat- och miljöpolitik.

Det anser miljöministern i alla fall själv:

– Jag är den personen som på bästa sätt kan driva igenom en ambitiös klimat- och miljöpolitik.

I samband med en pressträff om Sveriges prioriteringar inför FN:s klimatkonferens i Egypten gav den nya liberala klimat- och miljöministern sin första intervju till Aftonbladet efter tillträdet.

Regeringens förslag om sänkt skatt på bensin och diesel får kritik. ”Det går stick i stäv med klimatmålen”, konstaterar klimatforskaren Mikael Karlsson. Vad säger du om det?

– Jag tycker det här är ett bevis på hur sårbar klimatpolitiken har varit i Sverige. Att en ändring av reduktionsplikten som anpassas efter ett tufft ekonomiskt läge och efter den verklighet människor står inför i Sverige, har så stor effekt på klimatpolitiken. Vi behöver ju bygga upp en mer robust klimatpolitik. Och det hoppas jag att den här regeringen kommer att kunna göra. Det är också det vi ser tydliga exempel på i Tidöavtal och regeringsförklaringar. Hur vi kan bygga upp en klimatpolitik som faktiskt går i mål.

Det har också förekommit en hel del kritik kring att Miljödepartementet lagts ner. Är nedläggningen ett problem?

– Det är inget departement som läggs ner, utan vi samlar…

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Det inordnas under Näringsdepartementet.

– Vi samlar departementen. Vi kommer att starta det första klimatdepartementet, det hade lika gärna också kunnat vara en nyhet, att vi kommer att ha ett klimat- och näringslivsdepartement. Det finns inga sänkta ambitionsnivåer varken på klimat- eller miljöområdet för den här regeringen.

Klimatforskaren Mikael Karlsson tycker att Sverige ”riskerar att bli lika dåliga på klimat som Polen och Ungern på mänskliga rättigheter”. Vad säger du om det?

– Det behöver han inte oroa sig för.

Varför inte?

– Därför att klimatpolitiken vi kommer att bedriva kommer att vara ambitiös. När jag sitter och arbetar tänker jag absolut inte som en ungersk eller polsk minister gör, utan som en svensk minister gör i en liberal borgerlig regering. Politiken vi bedriver anpassar sig efter den klimatpolitiska verklighet vi står inför.

Mikael Karlsson tycker att Sverige skämmer ut sig internationellt, inte minst med tanke på att Sverige är EU-ordförande när det största klimatförslaget i organisationens historia ska behandlas. Han ställer en retorisk fråga: ”Hade du velat att Orbán skulle leda ett möte om mänskliga rättigheter?” Vad svarar du på det?

– Jag är ju inte Orbán, jag är liberal. Jag är en del av en liberal borgerlig regering. Vi förnekar inte klimatkrisen, vi arbetar hårt med hur vi ska uppnå de högt uppställda klimatpolitiska mål som vi står inför. Så jag tycker det är en jätteintressant hypotetisk fråga som absolut inte har någonting med verkligheten att göra.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Regeringen och SD tänker också höja momsen på reparationer av cyklar, skor och kläder. Miljöpartiets språkrör Per Bolund konstaterar att ”det viktigaste för regeringen när världen är i en klimatkris … är att göra det dyrare för småföretag som reparerar våra prylar.” Varför ska klimatvänlig återanvändning av prylar bli dyrare?

– Den här regeringen vill fortsatt bidra till en cirkulär ekonomi, men vägen dit behöver inte nödvändigtvis gå genom momsregleringar, utan det finns en massa sätt att bygga upp en cirkulär ekonomi på. Så jag tror inte man ska ta fasta på de saker man ändrar, utan i stället kan man ju ta fasta på att det här landet fortsatt har en regering som kommer att bedriva en ambitiös klimat- och miljöpolitik. Det finns inga ambitioner som är sänkta. Det är ”huret” som är ändrat, inte ”attet” – att vi ska uppnå, det står fortsatt kvar.

Varför var det rätt att utse dig till miljöminister, när du inte har några djupare kunskaper inom området?

– Jag har ett stort engagemang i klimat- och miljöfrågor och jag tror att alla som har träffat mig eller känner mig vet att jag har det. I valrörelsen var klimatet en av de viktigaste frågorna som jag drev, och jag drev frågan väldigt tydligt i min kampanj för att komma in i Sveriges riksdag. Jag tillhör också en generation som inser allvaret i de här frågorna, och jag är den personen som på bästa sätt kan driva igenom en ambitiös klimat- och miljöpolitik. Jag är glad att både min partiledare och statsminister ser möjligheterna i det. Det finns ett helt departement och statssekreterare och en massa människor runt omkring mig som har djup sakkunskap, som är doktorer i kärnfysik. Och min statssekreterare har till exempel skrivit en av de rapporter som IPCC baserar sin rapport på. Så det finns ingen brist på kompetens här, utan tvärtom så har man en minister som ämnar att bedriva igenom den här ambitiösa klimat- och miljöpolitiken. Och det är jag stolt över att ha fått uppdraget att göra. Tack.