Deltavariantens spridning kan vända nedgången

TT

Publicerad 2021-07-12

Trots att många har fått vaccin utgör deltavariantens spridning en fara. Arkivbild.

Spridningen av coronaviruset ligger i nuläget på en ganska låg nivå, men den så kallade deltavarianten ökar snabbt och är svår att stoppa.

Här är svar på några frågor om deltavarianten.

– Hur farlig är deltavarianten?

Symtomen hos den som drabbats av deltavarianten är ofta relativt lindriga, men inte alltid. Och trots att många i Sverige har hunnit få en eller två vaccinsprutor får varianten allt starkare fäste i hela landet.

Många av dem som blir sjuka i deltavarianten är unga och ovaccinerade. När smittspridningen blir stor i samhället blir det farligt även för äldre som redan fått sina sprutor, eftersom vaccinet inte alltid har gett ett perfekt skydd.

– Var finns deltavarianten i Sverige?

Antalet covidsmittade i Sverige ligger på en relativt låg nivå men andelen fall som utgörs av deltavarianten blir allt större. Varianten har rapporterats från alla Sveriges regioner. Den står för de allra flesta coronafall som rapporterats från Värmland, medan den inte hittills har fått lika starkt fäste i exempelvis Norrbotten och Västerbotten.

Det första svenska fallet av deltavarianten konstaterades i april. Varianten bedöms vara mycket smittsam och väntas bli helt dominerande i landet inom de närmaste månaderna.

– Var finns deltavarianten i Europa?

Varianten finns i nästan alla Europas länder trots att vaccineringen i många fall har kommit långt. Virusets spridning har ökat rejält i bland annat Spanien, Portugal och Storbritannien, vilket har lett till att tidigare hävda coronarestriktioner har återinförts på många håll.

Resor med restriktioner

– Vad gäller för den som vill resa utomlands i sommar?

Alla som planerar att resa ska hålla sig uppdaterade om smittläge och restriktioner på den plats de ska resa till. Under resan ska umgänget begränsas till en mindre krets och fysisk distans ska hållas till alla andra. Den som har symtom ska inte resa alls.

– Vad gäller för den som kommer till Sverige från utlandet?

Den som reser in i Sverige från länder utanför Norden rekommenderas att göra ett PCR-test, oavsett om personen har symtom eller inte. Ett sådant test visar om personen har en pågående coronainfektion och är gratis, precis som PCR-test som tas vid symtom.

”Individer som rest i EU-länder och har vaccinerats med en dos minst tre veckor innan ankomsten till Sverige eller de som haft covid-19 under de senaste sex månaderna undantas från rekommendationen men PCR-testas liksom övriga i samhället vid symtom”, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Dessutom ska alla som ha rest vara försiktiga med vilka de träffar den första veckan efter inresa i landet. Framför allt är det viktigt att undvika att träffa personer i riskgrupp.

Huvudvärk och halsont

– Vilka är symtomen för deltavarianten?

Huvudvärk, halsont och rinnsnuva har sedan i början av maj blivit de vanligaste symtomen på coronavirus i Storbritannien, rapporterar BBC. Tidigare har de vanligaste symtomen för covid-19 enligt samma studie varit hosta, feber och förlust av smak och lukt. Förändringen i symtombilden kan ha koppling till deltavarianten som numera utgör runt 90 procent av covidfallen i Storbritannien, enligt professor Tim Spector som grundat appen Zoe Covid Symptom study där fler än 4 miljoner personer bidrar med data kring covid-19.

Följ ämnen i artikeln