Trumps son offentliggör mejlet som erbjöd Clinton-information

Av: Josefin Silverberg, TT-AFP-Reuters

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Donald Trump Jr visste att den ryska regeringen ville påverka valet när han i fjol träffade den ryska advokaten Natalia Veselnitskaja.

Nu släpper han mejlet om att han skulle få smutsig information om Clinton på Twitter – och president Trump berömmer sin sons transparens och kallar honom för ”en person av hög kvalitet”.

Som Aftonbladet rapporterat om hade Donald Trump Jr redan innan mötet med den ryska advokaten Natalia Veselnitskaja fått veta att den information han skulle få av henne var en del av den ryska regeringens ansträngningar för att hjälpa pappans presidentkampanj.

New York Times avslöjade att Trump Jr ska ha informerats om Veselnitskajas påstådda Kreml-kopplingar via mejl. Nu offentliggör Donald Trump Jr mejlet på Twitter. Mejlet innehåller uppgifterna att en tjänsteman på hög nivå erbjöd smutsig information om Hillary Clintons kampanj. Mejlet skickades till presidentsonen 3 juni 2016 från Rob Goldstone, som är en tidigare affärspartner till Donald Trump.

I mejlet skriver Goldstone att dokumenten som den ryska tjänstemannen kunde erbjuda ”skulle göra Hillary och hennes kopplingar till Ryssland kriminella och skulle vara användbara för din far”.

– Om det är som ni säger gillar jag det, särskilt senare i sommar, svarade Donald Trump Jr, enligt New York Times.

Trump: ”En person av hög kvalitet”

”Det här är uppenbarligen känslig information på hög nivå men är en del av Ryssland och dess regerings stöd för Trump” fortsätter mejlet.

Senare under tisdagen kommenterade USA:s president sin sons agerande genom Vita Husets presstalesperson Sarah Sanders. Trump kallar i uttalandet sin son för ”en person av hög kvalitet och bejublar ”hans transparens”, skriver bland andra AP.

Vicepresidenten Mike Pence uppger i en skriftlig kommentar att han inte haft någon kännedom om mötet mellan Trump Jr och Natalia Veselnitskaja, skriver AFP.

Fintade New York Times

Istället för att lämna en kommentar till New York Times som förklarat att de skulle publicera mejlet, släppte Donald Trump Jr mejlväxlingen själv på sin Twittersida under tisdagen. ”Till alla, för att vara totalt transparent, släpper jag hela mejlväxlingen, twittrade presidentsonen.

”Har aldrig haft känslig information om Hillary Clinton”

Samtidigt förnekar advokaten Natalia Veselnitskaja att hon informerat presidentsonen om Hillary Clinton när de två möttes i fjol i Trump Tower i New York och att hon skulle ha kopplingar till Kreml. Mötet ägde rum 9 juni 2016, bara två dagar innan Trump Sr nominerades till Republikanernas presidentkandidat.

Hennes förklaringen är att hon träffat Trump Jr för att prata om sin klients intresse i de amerikanska sanktionslagarna mot Ryssland, den så kallade Magnetsky Act – lagen som USA infört riktad mot Ryssland som förbjuder ryska myndighetspersoner inblandade i brott mot mänskliga rättigheter från att resa in i USA eller ha amerikanska bankkonton.

– Jag hade aldrig någon skadlig eller känslig information om Hillary Clinton och det var aldrig min avsikt att ha det, säger Natalia Veselnitskaja i en intervju med NBC News.

Trump Jr: ”Mötet ledde ingen vart”

Donald Trump Jr har tidigare sagt till New York Times att de två främst pratade om adoptionslagar. Adoptionsstoppet som Ryssland införde 2012 mot USA är ett svar på de sanktioner mot ryska tjänsteman som USA infört med Magnetsky Act. Presidentens äldste son, som tillsammans med en av sina bröder leder pappans affärsimperium har även kommenterat händelsen på Twitter:

"Självklart, jag är den första personen i en kampanj som träffar någon för att få information om en motståndare." skriver Donald Trump Jr på Twitter. Han skriver att mötet med den ryska advokaten "inte ledde någon vart" men att han "var tvungen att lyssna".

”De var ivriga efter information”

I intervjun med NBC förklarar den ryska advokaten varför hon tror att Trump Jr ville träffa henne. Donald Trump Jr ska ha ställt en enda fråga till Veselnitskaja. Den gällde Democratic National Committee, det högsta styrande organet i det Demokratiska partiet och om Veselnitskaja hade någon information om att donationer som gjorts till kommittén kommit från olämplliga källor. Ingenting om Hillary Clinton ska ha yttrats.

– Det är möjligt att de letade efter sån information, de var ivriga efter det, säger Veselnitskaja.

Trumps son beredd att prata med senatens utredare

Trump Jr säger att han är beredd att prata med det särskilda utskott i senaten som undersöker om och hur Ryssland har påverkat det amerikanska presidentvalet.

– Vårt underrättelseutskott måste intervjua honom och andra som deltog vid mötet, säger den republikanska senatorn Susan Collins.

USA:s president Donald Trump var "inte medveten om och deltog inte i mötet", framhåller Mark Corallo, talesperson för Donald Trumps advokater.

Rysslands regering har officiellt nekat till inblandning i valet och presidenten säger att det inte finns någon koppling till Ryssland. Makteliten i Kreml säger sig inte känna till Natalia Veselnitsjaka som enligt AFP representerat sonen till en högt uppsatt tjänsteman i en internationell bedrägerihärva.

LÄS HELA MEJLUTVÄXLINGEN:

Källa: Donald Trump Jr på Twitter

1 av 4
Publicerad:

LÄS VIDARE