KS kan ta emot covidpatienter från Europa

TT

Publicerad 2020-09-20

Karolinska universitetssjukhuset i Solna utanför Stockholm, kan ta emot svårt sjuka covidpatienter från Europa, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Svårt sjuka covidpatienter från Europa kan få vård på Karolinska. Arkivbild.

– Vi har överkapacitet skulle jag säga. Vi kan ta emot svenska patienter och samtidigt hjälpa utlandet, framför allt när vi börjar se en andra våg i Storbritannien, Spanien, Italien och Frankrike, säger Lars Falk verksamhetschef för Ecmo-centrum vid Karolinska, till radion.

En ny pandemisal är precis färdigbyggd på Karolinska och förutom ecmo-maskiner (ett slags konstgjord lunga som syresätter blodet utanför kroppen) har man tillgång till jetflygplan för att frakta svårt sjuka. I normala fall hjälper Karolinskas ecmo-avdelning andra länder med patienter. Men under pandemin har man bara fokuserat på patienter i Sverige. Tills nu, då covidpatienter i Europa kan hämtas för vård i Sverige.

– Och då flyger vi förstås ut och lägger patienten på ecmo och sen kan vi antingen föra patienten vidare till Karolinska för vård eller till ett sjukhus i Europa för fortsatt vård, säger Lars Falk.