Nyheter

Får inte flyktingstatus efter våldtäkt

Av: 

TT

Migrationsöverdomstolen bedömer att en man kan vägras flyktingstatus efter att ha begått en våldtäkt. Domstolen sitter i kammarrätten i Stockholm. Arkivbild.
Migrationsöverdomstolen bedömer att en man kan vägras flyktingstatus efter att ha begått en våldtäkt. Domstolen sitter i kammarrätten i Stockholm. Arkivbild.

NYHETER

En syrisk man mister rätten till flyktingstatus i Sverige efter att ha dömts för våldtäkt.

Migrationsöverdomstolen bedömer att brottet är såpass grovt.

Mannen flydde från Syriens inbördeskrig och fick skydd i Sverige år 2016. För drygt två år sedan dömdes han till fängelse och utvisning för en våldtäkt, där han hade använt våld och hotat med att han bar kniv.

Han har överklagat utvisningen till högsta instans, med hänvisning till att han vid en återkomst till Syrien kommer att tvångsinkallas till regimens armé.

Migrationsdomstolarna säger inte emot det och konstaterar att han i utgångsläget ska betraktas som flykting. Frågan har varit om våldtäkten väger tyngre – om det ska bedömas som ett så grovt brott att det är ”förenat med allvarlig fara för allmän ordning och säkerhet” att låta mannen stanna i Sverige.

Försvaret pekade på att mannen dömdes för våldtäkt av normalgraden och inte en grov våldtäkt. Domstolen anser dock att det kan göras en individuell bedömning av hur brottet gick till och att det på så vis kan anses vara ”synnerligen grovt” i utlänningslagens mening.

Mannen har inte rätt till flyktingstatus eller uppehållstillstånd som flykting i Sverige, slås det fast.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal - Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat

Publisert: