SMHI

”De arktiska slussportarna har öppnats” – kan bli snö i södra Sverige

Trafikverket stänger körfält i påsktrafiken

Av: 

Adam Westin

Olivia J Berntsson

NYHETER

En kallfront är på väg in över södra Sverige.

På annandag påsk kan det bli snö eller blötsnö på sina håll i Götaland och östra Svealand.

– Det vänder från att ha varit lite mildare än vanligt till att bli lite kallare än vanligt, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Påskhelgen har bjudit på en hel del sol och ganska så behagligt vårväder.

Men från annandag påsk väntas ett väderomslag i södra Sverige.

– Det kan bli inslag av snö i Götaland och östra Svealand redan under natten mot måndag, eller måndag morgon. Vidare under dagen övergår det allt mer i rent snöfall i nederbörden, säger Sofia Söderberg på SMHI.

”Arktiska slussportar har öppnats”

Den skotske meteorologen Scott Duncan skriver på Twitter att kall luft från Arktis rör sig ner över Europa, vilket kommer innebära ett stort temperaturomslag.

”De arktiska slussportarna har öppnats”, skriver han.

– Det är svårt att säga om det blir just den luften över Sverige, men väster om oss kan det vara den luften som kommer in. Men det är kallare luft, från och med måndag kan det bli betydligt kallare med lägre dagstemperaturer, kommenterar Sofia Söderberg.

Kan bli halt på vägarna

Om man passat på att byta till sommardäck under påskhelgen så kan det alltså straffa sig. SMHI har dock inte i nuläget gått ut med någon varning för snö- eller ishalka.

– Det är bra att vara försiktig när lufttemperaturen är runt noll. Särskilt om det är blött på vägarna eller börjar komma nederbörd, säger Sofia Söderberg som rekommenderar att man håller koll på väglaget.

Längre norrut, där vinterdäcken sannolikt behållits på i högre grad, kommer nederbörd att under söndagen röra sig från fjällkedjan över Norrlands inland, för att i kväll även nå kustlandskapen, skriver SMHI på sin hemsida.

– I nordvästra delarna av landet kan det bli ishalka lokalt och kanske snöhalka också, säger Sofia Söderberg.

Trafikverket stänger av körfält på E4:an under måndagen för att minska olycksrisken.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Risk för isfläckar – Trafikverket stänger körfält

Om du ska ge dig ut i trafiken under måndagen är det framförallt isfläckar du ska passa dig för, enligt Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

– Det kommer förmodligen vara en del hala fläckar på vägarna under måndagen, särskilt om man åker iväg tidigt. Det gäller att hålla bra koll och anpassa hastigheten.

För att minska risken för olyckor kommer Trafikverket göra vissa anpassningar. Bland annat kommer de stänga av ett körfält på E4:an norr om Gävle, i höjd med Tönnebro.

– Det är både för att det kan vara halt men främst för att tvinga bilisterna att ta det lugnt. Det finns en stressfaktor när många ska ta sig hem samtidigt och personer vill gärna göra omkörningar, vilket ökar risken för att man tar förhastade beslut, säger Bengt Olsson.

Hittills har det varit relativt få allvarliga trafikolyckor under påskhelgen. Något som Bengt Olsson hoppas ska hålla i sig.

– Jag håller tummarna för att alla fortsätter ta hänsyn. Då kan det bli så att vi ser ännu färre olyckor än förra årets påskhelg, som var ”all time low” i statistiken för allvarliga incidenter.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

SMHI

LÄS VIDARE

Så blir vädret i påsk: ”Sol i stora delar av landet”

ÄMNEN I ARTIKELN

SMHI

Väder

Arktis

Svealand

Götaland

Påsken