Så fungerar Valkompisen

Uppdaterad 2024-06-14 | Publicerad 2024-05-21

Här är allt du behöver veta om Aftonbladets AI-chatbot.

Varför fungerar inte Valkompisen?

Valkompisens arbete är slut för den här gången och det går inte längre att chatta med AI-boten.
Valkompisen svarade på över 150 000 av användarnas frågor inför och efter EU-valet 2024.
Valkompisen kommer dyka upp på Aftonbladet igen i framtiden. Så håll utkik!

Vad är Valkompisen?

Valkompisen är en AI-chatbot skapad av Aftonbladet för EU-valet 2024. Med Valkompisen kan du chatta och ställa frågor om EU och EU-valet. Svaren hämtas från en databas som skapats av Aftonbladets journalister och utvecklare.

Hur använder jag Valkompisen?

Om du tycker det är svårt att komma på frågor att ställa till Valkompisen kan du trycka på någon av de förskrivna frågorna. Dessa frågor varierar och uppdateras hela tiden. Vill du ställa en egen fråga loggar du in och kan sedan skriva fritt i textfältet allt du vill veta om partier, kandidater och hur EU och EU-valet fungerar.

Valkompisen ska vara din goda vän under EU-valet och förklara och förenkla. Om ett svar är komplicerat kan du be Valkompisen förklara det på ett enklare sätt.

Hur fungerar Valkompisen?

Valkompisen bygger på OpenAI:s GPT-4o-teknologi.
För att helt säkert ge relevant och exakt information om EU och EU-valet har vi skapat en databas som innehåller fakta som granskats av Aftonbladets journalister. Den innehåller också svar på flera enkäter som de åtta riksdagspartierna, samt deras topp 10-kandidater har svarat på.

En stor del av databasen består också av fakta om EU-valet, EU:s struktur, EU:s historia, aktuella ämnen i EU-debatten, omröstningar i EU-parlamentet, partigrupper och mycket mer. 

När en användare ställer en fråga gör AI-boten en semantisk sökning i databasen för att få fram relevant fakta. Sedan kombinerar boten dessa uppgifter och formulerar ett välgrundat svar. 

Valkompisen har också fått riktlinjer, "prompts", som styr hur den ska använda informationen för att svara och vilken ton och personlighet den ska förmedla.

Vad gör Valkompisen unik jämfört med andra valrelaterade tjänster?

Med Valkompisen kan användare chatta direkt med relevant EU-information inför EU-valet genom AI-teknologi. Den nya tekniken med generativ AI och ChatGPT gör att Valkompisen kan svara på användarnas egna frågor. Det är en ny typ av upplevelse för Aftonbladets läsare, där användarna både lär sig mer om EU, men också om hur AI kan fungera.

Hur säkerställer ni att informationen som Valkompisen ger är opartisk och korrekt?

All data som Valkompisen använder är insamlad och verifierad av Aftonbladets journalister. Datan kommer dels från enkätsvar från partierna och kandidaterna själva, men också från officiella EU-källor.

Valkompisen är instruerad, promptad, till att alltid vara opartisk och ge exempel från flera partier när den svarar på frågor. 

Valkompisen ska aldrig uppmana någon att rösta på ett visst parti. Det är dock viktigt att komma ihåg att AI är en ny teknik som inte alltid är perfekt. AI-chatbotar kan göra misstag och viktig fakta bör dubbelkollas.

Vad kan Valkompisen svara på?

Valkompisen är specialiserad på EU-frågor. Och kan svara på frågor om EU-valet, EU:s struktur, EU:s historia, tidigare valresultat, aktuella ämnen i EU-debatten, omröstningar i EU-parlamentet, partigrupper. Valkompisen kan också svara på de svenska partiernas åsikter i olika frågor, vilka kandidater som finns att rösta på samt topp 10-kandidaterna i varje partis åsikter i olika frågor.

Kan Valkompisen ge specifik information om varje partis politiska ståndpunkter inför EU-valet?

Ja, databasen har information om alla åtta riksdagspartiers politiska ståndpunkter. Informationen är insamlad genom frågeformulär till alla partier.

Vilka källor har ni använt?

Här är en lista på källor som har används för att skapa databasen som Valkompisen utgår från. Riksdagen, Val.se, European-union, Europaparlamentet, SCB, Europakommissionen, Elections.Europa, SKR, Europa.eu, epp.eu, greens-efa.se, socialists&democrats.eu, reneweuropegroup.se, Aftonbladet.se.
Utöver dessa har Göteborgs universitet samlat in enkätsvar från alla åtta riksdagspartier om olika EU-frågoer. Aftonbladets journalister har samlat in kompletterande enkätsvar från både partier och kandidater

Måste jag logga in?

Ja, för att ställa egna frågor till Valkompisen måste du vara inloggad. För att klicka på de förinställda frågorna behöver du inte logga in.

Kan jag ställa hur många frågor som helst?

Om du vill skriva egna frågor till Valkompisen kan du ställa max 30 frågor om dagen.

Sparar ni frågorna jag ställer?

Ja, vi loggar både frågor och svar. Användarna förblir dock helt anonyma och det går inte att koppla en fråga till en användare. Frågor och svar loggas för att vi ska kunna ha koll på vilka svar vår chatbot ger användarna. Dessutom kan vi också enkelt se vilken data som användarna saknar.

Hur har ni testat Valkompisen för att säkerställa att den fungerar?

Valkompisen har testats i flera steg. För varje testperiod har vi lagt till mer data och gjort förändringar i prompten för att den ska svara så korrekt som möjligt och undvika att hallucinera eller att ge opartiska svar.

Hur hanterar Valkompisen frågor som den inte har svar på?

Om Valkompisen inte har ett svar på en användares fråga, kommer den att meddela att den inte har möjlighet att svara. Om frågan handlar om något annat än EU-valet erbjuds frågeställaren att ställa en fråga om EU-valet. Aftonbladet gör regelbundna kollar för att säkerställa kvalitén på svaren.

På vilka språk är Valkompisen tillgänglig?

Valkompisen svarar alltid på svenska. Det fungerar dock att ställa frågor till Valkompisen på andra språk men den svarar alltid på svenska.

Finns det några begränsningar i de frågor som Valkompisen kan svara på?

Ja, Valkompisen är specialiserad på EU och EU-valet och kan inte svara på frågor om andra saker.

Valkompisen gav mig ett dåligt svar, vad gör jag?

Feedback från användarna är jätteviktig. Det är helt centralt för att vi ska kunna lägga till fakta och information som saknas eller fixa till tekniska bugar och andra brister. Här kan du ge feedback till Valkompisen (länk till mejl).

Vilka säkerhetsåtgärder har vidtagits för att skydda användarnas integritet när de använder Valkompisen?

När du använder Valkompisen har flera säkerhetsåtgärder vidtagits för att skydda din integritet:

  • Anonymisering av användaren: Din identitet anonymiseras, vilket innebär att ingen information som direkt kan koppla användningen till dig som individ sparas eller visas. Detta hjälper till att skydda din personliga information från att bli känd eller missbrukad.
  • Begränsad tillgång till data: Endast de som du har gett uttryckligt tillstånd kan få tillgång till detaljerade data från de faktiska samtalen med Valkompisen. Detta betyder att informationen om vad som har sagts är skyddad och bara tillgänglig för auktoriserade personer.

Hur är Valkompisens prompt?

Här är en överblick av det som står i Valkompisens prompt:

  • Den är Valkompisen – en vänlig, hjälpsam bot som är expert på EU-valet 2024.
  • Den får enbart basera sina svar på fakta den hämtar från en databas, skapad av oss på Aftonbladet.
  • Om frågor ställs om vilket parti man ska rösta på så ska den hänvisa till Valkompassen.
  • Den ska ska göra svaret läsvänligt, gärna i punktform.
  • Den ska vara tydlig med att det som tas upp är exempel, och att det kan finnas mer än det som tas upp i svaret.

Vad är Aftonbladets AI-policy?

Här kan du läsa hela Aftonbladets AI-policy.

Skaparna av Valkompisen, från vänster: Johan, Ekman, Konrad Cronsioe, Patrik Syk, Elin Wieslander, Vasilios Hatciliamis, Katarzyna Rosiak, Oleksandr Derechei, Emilia Cederholm och Titti Jersler.

Skaparna bakom Valkompisen

Valkompisen har skapats och utvecklats av Aftonbladets redaktionella utvecklingsteam tillsammans med AI-navet.

Johan Ekman, datajournalist

Elin Wieslander, AI-redaktör AI-navet

Konrad Cronsioe, AI-redaktör AI-navet

Patrik Syk, AI-redaktör AI-navet

Vasilios Hatciliamis, utvecklare

Katarzyna Rosiak, utvecklare AI-navet

Oleksandr Derechei, utvecklare AI-navet

Ulrika Andersson, utvecklare

Mikaela Saletti, UX-designer

Petter Svensson, videoredigerare AI-navet

Emilia Cederholm, projektledare AI-navet

Titti Jersler, projektledare

Följ ämnen i artikeln