Fredsförhandlingar om Ukrainakriget på lyx-spa

Publicerad 2024-06-16 19.02

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vid helgens stormöte.

Ledare från mer än 90 länder och organisationer samlades under helgen.

Bland lyxmat, spa-bad och kungssviter skrev de en deklaration för fred i Ukraina.

– Jag är ändå positivt överraskad över hur stark deklarationen i slutändan ändå blev, säger vice statsminister Ebba Busch till Aftonbladet.

Under lördagen samlas ledare för över 90 länder och organisationer i Schweiz. Tillsammans ska de förhandla fram ”grundläggande principer” för fred i Ukraina. Sverige har skickat vice statsminister Ebba Busch.

Detta är den hittills största fredsförhandlingen sedan Rysslands invasion av Ukraina för två år sedan.

– Det är ett styrkebesked att ett samlat internationellt samfund nu så tydligt ställer sig på Ukrainas sida, på fredens sida, för internationell rätt, säger Ebba Busch.

För Ukraina är den stora mängden deltagare ett positivt tecken på det stöd landet har bakom sig. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vill enligt AP bland annat samtliga ryska styrkor ska ut ur landet och att Ryssland ska ställas till svars för dess krigsbrott.

Varken Kina eller Ryssland ska delta: Ryssland fick ingen inbjudan och Kina nobbade sin inbjudan i sista minuten.

Men ska man mäkla fred, så kan man lika väl passa på att göra det bekvämt.

10 000 kvadratmeter av spa

Ledarna samlas vid ett hotell- och spa-resort intill Vierwaldstättersjön, en sjö som är belägen mitt bland Alpernas berg. Mellan förhandlingarna kan de passa på att njuta – det råder ingen brist på lyx på den femstjärniga resorten.

Fastigheten ligger på ett berg – 450 meter högt – med panoramautblick över sjön och landskapet. Där kommer ledarna även att mötas av en 10 000 kvadratmeter stor spaanläggning. Den innefattar inget mindre än en inomhus och två utomhuspooler, varav en av dem har en ”hisnande utsikt” över sjön, tre privata spa-rum, 15 massagerum och en fullt utrustad träningsanläggning. Spat erbjuder också ”världsledande” hudvård och skönhetsprodukter. Anläggning har prisats för att vara ”världens bästa spa”.

Lyxiga detaljerna

Massagen kan varvas med sömn i de extra stora sängarna som hotellet erbjuder i många av sina rum. I några av rummen finns även eldstäder och regnduschar. Och skulle ledarna tröttna på poolerna så kan de ta lägga sig i badkaret. Rummen varierar i storlek – mellan 30 och 120 kvadratmeter stora. Samtliga ska vara utrustade med minibarer, där de alkoholfria alternativen är gratis. Rummen kan kosta flera tiotusentals kronor för en natt.

Men skulle en världsledare inte hinna så kan den i alla fall avboka sitt rum gratis.

De kan också passa på att spela golf, tennis eller pickleball. Det erbjuds även bio, bartender-kurs och yoga, med mera.

Resorten är utrymd med sju olika restauranger och en cigarr-lounge. På restaurangerna erbjuds allt från traditionell schweizisk till olika typer av asiatisk, som enligt recensioner på internet ska vara ”legendarisk”.

Sverige representerades av vice statsminister Ebba Busch (KD).

Nobbade lyxen – gick ut och sprang

Ebba Busch har dock inte tagit del av bekvämligheterna. Hon har dock, bortsett från fredsmäklandet, ägnat sig åt en löprunda med ledare från Finland, Norge, Estland och Belgien.

– Den var bra, utmanande och vacker, säger hon och skrattar.

– Den var i samarbete med goda vänner och bra uppladdning för dagens samtal och diskussioner, fortsätter hon.

Du hann inte passa på att njuta av spat, eller?

– Nej, det har jag inte gjort. Jag fick gå upp 06.30 i morse och har jobbat till klockan ett, säger hon.

Kriget rasar

Toppmötet sker under en pressad tid för Ukraina. Det på går en ny rysk offensiv i nordost, nära Charkiv. Samtidigt slår ryska missiler ner i Ukrainska hem och elkraftverk med en ny intensitet. Kriget har nu rasat i över två år.

Vad har ni kommit fram till under dagen?

– Det är ett åtagande om att fortsätta att verka för fred, verka för fred på Ukrainas villkor, alltså som upprätthåller internationell rätt som står på folkrättens sida, säger Ebba Busch.

Åtagandet i fråga blev till slut en slutligt deklaration som antogs. Deklarationen skyller, med bestämdhet, krigets omfattande lidande och förstörelse på Ryssland, skriver BBC.

– Jag är ändå positivt överraskad över hur stark deklarationen i slutändan ändå blev, säger Ebba Busch.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba har i en intervju öppnat dörren för att Ryssland kan medverka i framtida fredsmöten, skriver Omni med hänvisning till Reuters.

Utrikesministern avfärdar dock Rysslands krav på att Ukraina ska lämna över sina ockuperade regioner och avstå ett Nato-inträde. Enligt ryska talespersonen Dmitrij Peskov har Vladimir Putin inte stängt dörren till att förhandla med Ukraina.