2,2 miljarder bor i ”riskzonen” för Zika

Publicerad 2016-04-21

Över två miljarder människor bor i delar av världen som bedöms vara ”i riskzonen” för Zika.

Det visar en ny kartläggning av det myggburna viruset, publicerad i publikationen eLife.

Zikaviruset upptäcktes för första gången 1947 i Uganda. Det sprids med myggan Aedes aegypti, mer känd som ”gula febern-myggan”. I maj 2015 dök det upp i Sydamerika, och har sedan dess spridit sig till minst 20 länder i Syd- och Centralamerika, Karibien och Mexiko.

Under ett krismöte i Genève 1 februari beskrev Margret Chan, chef för Världshälsoorganisationen, WHO, smittspridningen som ”explosionsartad”.

WHO har därefter kommit att klassa spridningen av viruset som ett internationellt nödläge.

Miljarder bosatta i ”riskzonen”

Enligt den senaste forskningen, som i tisdags publicerades i den webbaserade forskningspublikationen eLife, är omständigheterna kring spridningen av Zika dock mer komplexa än att bara slå fast var myggen som sprider viruset kan överleva, rapporterar brittiska BBC.

I stället visar den detaljerade kartläggningen som gjorts att en stor del av världens tropiska och subtropiska regioner har för viruset ”lämpliga miljöförhållanden”.

Totalt uppges 2,17 miljarder människor leva i områden som definieras som ”i riskzonen” för att drabbas av infektionen.

Omfattande kartläggning

De utsatta områden i Sydamerika omfattar långa kuststräckor samt städer längs Amazonfloden och dess bifloder som slingrar sig genom kontinenten, skriver BBC.

Både Afrika och Asien, kontinenter där mindre Zika-utbrott tidigare förekommit, har enligt forskarna stora områden som kan vara särskilt mottagliga för viruset.

En av forskarna bakom studien, Oliver Brady vid Oxford universitetet i England, säger till BBC att de med denna kartläggning är de första som visar existerande, mycket exakta geografiska och miljömässiga data.

– Dessa kartor är de första att komma ut som verkligen använder de uppgifter vi har för Zika – tidigare kartor baserades på att Zika skulle vara som dengue eller chikungunya (som också sprids med myggor, reds. amn.).

Kan inte överföras i Sverige

Även om flera europeiska länder rapporterat fall av det fosterskadande zikaviruset ser Europa sannolikt ut att inte påverkas. Det skulle dock kunna ändras om det framkommer mer uppgifter kring vilka myggor viruset kan spridas med, enligt forskarna.

Viruset sprids endast av myggarter som inte förekommer i Sverige och kan med andra ord inte överföras på våra breddgrader.

Trots att sjukdomen smittat och fortsätter att smitta många personer i de drabbade länderna har det enligt Folkhälsomyndigheten hittills inte rapporterats någon omfattande spridning till resenärer.

Följ ämnen i artikeln