Bluffmejl från svenska ambassaden skulle skada fängslade Per-Åke Helgesson

Publicerad 2018-06-04

Breven från vännerna i Sverige är fängslade Per-Åke Helgessons livlina.

Men genom en fräck bluff, där en person utgav sig för att komma från svenska ambassaden i Tunisien, ströps korrespondensen.

– Någon ville skada Pelle och få honom att må dåligt, säger en av hans vänner.

Daniel Bakke och Per-Åke Helgesson greps i november 2012 i Tunisien. Svenskarna arbetade för ett norskt säkerhetsföretag och har hela tiden uppgett att de var i landet för att hjälpa en norsk kvinna, vars fyraåriga dotter förts bort till Tunisien, i en vårdnadstvist.

Men den tunisiska domstolen såg annorlunda på saken. Straffen blev till slut åtta och ett halvt respektive fem års fängelse för förberedelse till kidnappning av barn.

I november 2016 släpptes Daniel Bakke och kunde återvända till Sverige. Men förhoppningarna att även Helgesson skulle bli fri har sedan dess grusats.

Gång på gång har hans nådeansökningar avslagits.

Per-Åke Helgesson, i dag 59 år, lider av en rad hälsoproblem. Han har klagat på att inte få tillräckligt med mat och vatten, särskilt nu, under fastemånaden ramadan.

”Spårat ur”

I ett brev som nådde Sverige den 1 juni, som Aftonbladet har tagit del, av skriver han:

”Jag é så djävla sliten fysiskt och mentalt och orkar faktiskt inte ta hand om mig själv som jag borde göra. Jag känner att denna skit spårat ur och att våra folkvalda nu borde ta över....”

Per-Åke Helgessons vänner, som genom bland annat en Facebook-sida kämpar för hans frigivning, beskriver breven han får från Sverige som den livlina som får honom att stå ut. Brevet mejlas till den lokala kyrkan St George’s Church, som i sin tur skriver ut dem och tar med dem under sina humanitära besök i fängelset. Under besöken tar de samtidigt med sig brev från den fängslade svensken.

I slutet av mars fick kyrkan ett mejl från en person som utgav sig för att arbeta på Sveriges ambassad i Tunisien. Mejlet innehöll en skarp och tydlig varning: att kyrkan omedelbart måste upphöra med att vidarebefordra brev till och från Per-Åke Helgesson, då detta påstods skada arbetet för att få honom fri.

”En ren bluff”

Kyrkan tog brevet från ambassaden på stort allvar och stoppade genast brevdistributionen, så att Per-Åke Helgesson skars av från omvärlden.

En vän till Per-Åke Helgesson säger att det handlade om en ren bluff i syfte att skada svensken.

– Den eller de som gjorde det vill få honom att må dåligt och sätta käppar i hjulet för hans nådeansökan. Det här fallet är känsligt på vissa håll i Tunisien. Det finns folk som inte vill ha Pelle fri.

Hur reagerade han på det?

– Han var förtvivlad och kunde inte förstå vad som hade hänt, säger vännen.

Skyddade Ingvar Carlsson

Bluffen uppdagades efter att kyrkan kontaktat svenska UD och efter en månad kunde Helgessons kontakt med omvärlden återupptas.

Den person som står bakom mejlet har inte gått att identifiera.

Enligt uppgift till Aftonbladet ska även en person som falskeligen utgav sig för att vara Per-Åke Helgessons advokat ha kontaktat den svenska ambassaden i försök att få ut uppgifter om honom.

Linn Duvhammar på UD Press bekräftar att UD har varit i kontakt med en organisation, som uppgett sig ha fått mejl från ambassaden.

— Om uppgiften stämmer är det förstås allvarligt, säger hon.

Per-Åke Helgesson är far till tre barn, sju, nio och tio år gamla och har bland annat tidigare arbetat som livvakt åt Ingvar Carlsson.

Han fördriver tiden i fängelset genom att bland annat göra teckningar av fåglar.

Daniel Bakke och Per-Erik Helgesson.

Ny nådeansökan

Per-Åke Helgesson har tre år kvar på sitt straff. Hans tunisiska advokat Leila Dachraoui Benlaib hoppas att han ska kunna bli fri tidigare.

– Vi räknar med att skicka in en ny nådeansökan inom kort, säger hon.

Leila Dachraoui Benlaib bekräftar att fallet är känsligt.

– Vi gör vad vi kan, men det är benådningskommissionen som bestämmer, säger hon.

Hur mår han?

– Jag är ingen läkare, men han sitter i fängelse och ingen mår bra av det.

Linn Duvhammar uppger att UD följer fallet noga genom ambassaden.

– Vi håller kontakt med anhöriga och besöker honom regelbundet i fängelset.