Sviken av sina egna

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-15

Sahlin ville sitta kvar – men krossades av interna kritiken

De hårda attackerna från partiets högsta ledning blev för mycket.

Aftonbladet kan i dag avslöja att det var kritiken från Peter Hultqvist, Heléne Fritzon och Thomas Eneroth som blev spiken i kistan för Mona Sahlin.

Själv hoppades hon in i det sista på att kunna sitta kvar.

Mona Sahlin hade inte tänkt meddela sin avgång i söndags. Hennes plan var att sitta kvar, åtminstone till förtroenderådet den 4 december. Enligt Aftonbladets källor skulle hon där hålla ett av sitt livs viktigaste politiska tal och samtidigt meddela att hon inte ställde upp till omval.

”Väldigt hätskt”

Men mötet i verkställande utskottet (VU) i går snabbade på processen.

– Det var väldigt, väldigt hätsk stämning. Folk var inte bara arga på Mona och hennes sätt att sköta krisen, de var även mycket oroliga för sina egna positioner, säger en initierad S-källa.

Aftonbladets källor uppger att riksdagsmannen Peter Hultqvist, ordförande i Dalarna, utdelade de hårdaste attackerna. Kritiken handlade främst om hur Sahlin har skött den senaste veckans kris i partiet. Att alla i partistyrelsen skulle avgå samtidigt som hon själv sa att hon ville fortsätta, har skapat en enorm ilska.

– Många gick i taket då och tyckte inte att det kändes rimligt. Det skyndade på processen, säger en källa.

Uppmanade avgång

Även partiets näringspolitiske talesperson Tomas Eneroth var kritisk. Både han och Peter Hultqvist hade med sig uppdraget från sina distrikt att uppmana Sahlin att inte ställa upp för omval.

Även Heléne Fritzon framförde kritik från sitt distrikt Skåne, men den handlade inte om att Sahlin uppmanat alla att avgå. Det beslutet välkomnade Fritzon.

– Jag kommenterar aldrig våra interna överläggningar, men jag kan säga att jag står bakom det förslaget, säger hon.

Trots attackerna och det sviktande stödet fick den högsta ledningen inget besked av Sahlin. Inte med ett ord avslöjade hon att hon bara timmar senare skulle kalla till presskonferens.

En bidragande orsak var att hon var rädd att hennes beslut skulle läcka ut innan hon hann träffa ordförandena för de 26 distrikten. Läckor från VU är i normala fall ovanliga, men Sahlin vågade ändå inte räkna med tystnad efter det hetsiga mötet.

Mellan de två mötena fattade hon det livsavgörande beslutet.

Och när hon träffade distriktsordförandena inledde hon med att säga att hon inte tänkte fortsätta.

– Hon hade bestämt sig innan och sa att hon inte stod till förfogande. Jag respekterar det beslutet och vet att hon tänkt igenom det väldigt noga, säger Mats Johansson, ordförande i Blekinge.

Förvarnades

Enligt uppgift hade Mona Sahlin redan i lördags förvarnats om att flera distrikt skulle kräva hennes avgång på söndagen. Det var Skåne, Dalarna, Sörmland och Gävleborg. Men de hann inte framföra sina krav förrän Sahlin själv meddelade att hon slutar.

Flera ordförande klandrade de partikamrater som öppet gått ut och kritiserat Sahlin i media.

– Vi uppmanade varandra att visa värdighet och vara rädda om varandra och om partiet, säger Mats Johansson.

Arvet: förändring

De närmaste veckorna kommer Sahlin att planera sitt tal på förtroenderådet där hon ska peka ut vilken förnyelse hon vill se. Det blir hennes arv till partiet.

– Det kommer krävas en orädd efterträdare som verkligen vågar förändra, säger en källa.

Aftonbladet har förgäves sökt Eneroth och Hultqvist för kommentarer.