Bombplanet lämnar Sverige

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-25

Vid 16.15-tiden började passagerarn att gå ombord på planet igen. Prick klockan 17 lyfte det mot Manchester och vidare mot slutdestinationen i Pakistan.

Tiden i Sverige är över för 272 av de 273 ombord på flight Pakistan International Airlines Flight 782.

Prick klockan fem lyfte planet som för nästan tio timmar sedan tvingades nödlanda på Arlanda.

– Vi är otroligt lättade. Vi har varit fruktansvärt oroliga precis hela dagen, säger Sultan Hassan, presstalesman för PIA.

Totalt var det 254 passagerare från sju olika länder och 18 i besättningen som kvart över fyra slussades tillbaka till Boeingplanet av modellen 777.

De forslades i en gul buss från den hangar där passagerarna tvingats vänta sedan de evakuerats.

Sju länder

Av passagerarna var 102 kanadensare, 139 pakistanier, åtta amerikaner, tre indier och en medborgare vardera från Japan, Malaysia, och Bangladesh. Tolv stycken av resenärerna är spädbarn under två år.

Den man som var anledningen till hela nödlandningen får dock stanna kvar i Sverige.

– Man har ännu inte fattat beslut om han ska anhållas, säger Ulf Lindgren.

Till Manchester

Planet kommer att flyga till Manchester. Ett glädjebesked för ledningscentralen på Pakistan International Airlines Corporation där man har varit på hög beredskap i nästan tio timmar

– Vi är otroligt lättade. Vi har varit fruktansvärt oroliga precis hela dagen, säger Sultan Hassan, presstalesman för PIA.

Han berättar att personalen bara har tillstånd att flyga till Manchester.

– Deras flygtid gick ut klockan fem så de måste lyfta innan dess annars tvingas de göra en lay-over och stanna över natt. I Manchester kan vi byta personal och så snart som möjligt låta passagerarna resa vidare till Karachi, säger han.

Och exakt på slaget fem lyfte flight 782 och lämnade Sverige.

”Klart för take-off”

Enligt Ulf Lindgren hade både flygplan, passagerare och bagage kontrollerats grundligt.

– De som skulle höras är hörda. Plan och bagaget är genomsökt utan att man har hittat några farliga föremål. Planet är färdigt för take-off och passagerarna är med, sa Ulf Lindgren till Aftonbladet strax innan planet lyfte.