23-åring synas för dubbelmord

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-14

De 23-årige man som misstänks för flera våldtäkter i Örebro kan även vara intressant i utredningen om dubbelmordet i Linköping 2004.

Då högg en okänd gärningsman ihjäl en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna.

Enligt polisen stämmer 23-åringens beskrivning till viss del in på mördaren.

Den 19 oktober 2004 knivmördades Mohammed Ammori, 8, när han var på väg till skolan.

Våldsmannen gick till attack och skar pojken i halsen i hörnet av Karl Dahlgrensgatan och Åsgatan i ett villaområde i centrala Linköping.

Vad som bara minuter senare hände med Anna-Lena Svensson, 56, är oklart, men gärningsmannen attackerade troligen henne när hon kom gående, bara femton meter bort, och försökte hjälpa pojken.

Fantombild släppt

Pojkens skador var så svåra att han var död vid ankomsten till sjukhuset. Den 56-åriga kvinnan som blivit knivskuren i buken var fortfarande vid liv när hon anlände till Linköpings Universitetssjukhus men dog på operationsbordet.

Trots tusentals förhör och DNA-spår på platsen har dubbelmordet förblivit olöst i sex år.

I somras publicerades en fantombild av en oidentifierad yngre man som befunnit sig en kort bit från brottsplatsen. När bilden släpptes betonade polisen att mannen inte behöver ha med brotten att göra, men att det var angeläget att utredningsgruppen skulle få tag på honom.

”Barnsligt utseende”

Det var flera vittnen som oberoende av varandra beskrev en man i 20-års åldern som var normallång, cirka 180 centimeter lång. Han hade kort, modeklippt hår och ett par av vittnena tyckte att mannens runda kinder gav honom ett barnsligt utseende.

I dag bekräftar kriminalinspektör Nils Ahlberg, biträdande spaningsledare i utredningen om dubbelmordet, att den våldtäktsmisstänkte 23-åringens beskrivning till viss del stämmer in på mördaren i Linköping. 23-åringens DNA-profil kommer att kontrolleras mot de spår som finns från dådet 2004.

– Det sker med automatik. Han körs mot spårregistret och då får vi svar från SKL. Örebro lär få prioritet på det här så vi hoppas ha svar inom en vecka, säger Nils Ahlberg till Aftonbladet.

Mördade med butterfly

Han påpekar att det inte nödvändigtvis är likheter i utseendet som gör att polisen gjort kopplingen, utan mer beskrivningar om den misstänkte 23-åringens personlighet. Han beskrivs som en ensam person, med labilt humör som har haft svårt i relationer med kvinnor och som har ett intresse för knivar.

Mohammed Ammori och Anna-Lena Svensson mördades med en butterflykniv.

– Alla personer som beskrivs som enstöringar med våldstendenser och ett osunt intresse för knivar är naturligtvis intressanta, säger Nils Ahlberg till Aftonbladet.

Örebropolisens informationschef Torbjörn Carlson tror dock inte att 23-åringen har något med dubbelmordet att göra.

– Polisen i Linköping har DNA på gärningsmannen och vi har DNA på 23-åringen och då borde röd flagga har hissats för länge sedan och det har det inte gjorts. Jag tror inte att det finns någon koppling alls mellan ärendena, säger han till TT.

Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) i Linköping har jämfört 23-åringens DNA med andra i sin databas och det har inte gett någon träff.

Enligt Torbjörn Carlson har Örebropolisen inte diskuterat ett eventuellt samband mellan 23-åringen och dubbelmordet.

– Vi har inte ens pratat med Linköpingspolisen om detta, säger han.

Kan begäras häktad i dag

Nu under förmiddagen ska åklagaren ta ställning till om den misstänkte 23-åringen ska begäras häktad för våldtäkterna i Örebro. Mannen gjorde vissa medgivanden under förhör i går kväll, gällande våldtäkten vid Eurostop i Örebro den 28 mars.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kopplas mannen samman med minst sju kvinnoöverfall: tre fall i söndags och fyra tidigare överfall.

ANNONS