Lång resa – mot enighet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-19

Så tvistar partierna om 7 viktiga frågor inför höstens riksdagsval

De rödgröna är ledande S, V och MP leder i opinionsmätningarna och nu har Mona Sahlin presenterat en överenskommelse om försvarspolitiken. Men hon, Lars Ohly, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson har en bir kvar innan de är enade. Partierna är oense inom flera viktiga områden – inte minst skolan.

De rödgröna leder i opinionen.

Men i matchen om enighet ligger de långt efter alliansen.

I skolfrågan riskerar de att inte bli överens alls.

Aftonbladet har granskat Sahlins och Reinfeldts svåraste nötter att knäcka inför valet.

Alliansen.

´En nöjd Mona Sahlin presenterade i går en rödgrön överenskommelse om försvarspolitiken.

Men frågan är hur enig oppositionen faktiskt är: Den heta Afghanistanfrågan fanns inte ens med och värnpliktens framtid begravs i en utredning vid en rödgrön valseger.

Försvaret är inte det enda område där S, V och Mp har lång väg kvar.

Stora skillnader

Aftonbladets genomgång av förhandlingarna visar att det fortfarande finns stora skillnader på viktiga områden som skatter, a-kassenivåer och bensinpriset. Och på skolområdet är det inte ens säkert att det blir någon heltäckande överenskommelse. Tre frågor är helt olösta: styrningen av skolan, betygssystemet och synen på friskolor.

– Det är inte alls säkert att vi kan säga "så här kommer det att bli". Det kan hända att vi går fram med vår egen politik, säger Rosanna Dinamarca (V).

Men inte heller allianspartierna är överens i alla frågor inför höstens riksdagsval. Kristdemokraterna sätter till exempel de äldres ekonomi före Moderaternas favoritreform: sänkt skatt för alla som jobbar.

Leder enighetskampen

– Det svåra är alltid att få in alla önskningar inom det ekonomiska utrymmet. Vi sticker inte under stol med att vi gärna vill ta rejäla steg framåt när det gäller att sänka skatten för pensionärerna, säger Stefan Attefall (KD).

Med snart fyra års regerande bakom sig leder ändå alliansen enighetskampen. Men humöret på den rödgröna sidan är trots det gott.

– Jag hade inte särskilt höga förväntningar när jag gick in i det här. Jag trodde att det mest skulle handla om att stå upp för sin egen politik. I stället försöker vi hitta det som är gemensamt. Det är jättekul att få vara med om den här resan, säger Lena Hjelm-Wallén (S), före detta utrikesminister.