Jonas Sjöstedt omvald

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2014-01-11

Jonas Sjöstedt valdes till partiledare för första gången, efter Lars Ohly, för två år sedan.

Han får nu begå debut som partiledare i en valrörelse, dessutom i två val med bara drygt tre månaders mellanrum. Valet av 20 svenska ledamöter till EU-parlamentet sker 25 maj och valet till riksdagen äger rum 14 september.

Men redan i april ska partistyrelsen, bestämde kongressen, leverera en valplattform inför riksdagsvalet. Sjöstedt och partistyrelsen ville vänta till augusti, för att ha fria händer att bestämma vad som ska komma med förutom frågan om stopp för vinstintressen i välfärden.

– Det är kanske den största överraskningen, säger Jonas Sjöstedt om kongressens beslut, som annars i stort har gått partiledningens väg.

V ska ta initiativ

Sjöstedt anser att det finns både fördelar och nackdelar med att vara tidigt ute. Det var erfarenheter från tidigare valrörelser, där V enligt Sjöstedt varit för tidigt ute med att spika manifest, som gjorde att han denna gång ville vänta. Men nu får V rikta in sig på att ta initiativet.

– Vi blir sannolikt först ut av riksdagspartierna att gå ut med konkreta reformförslag och vallöften som vi vill genomföra under kommande mandatperiod.

TT

Följ ämnen i artikeln