”Förslaget kräver 10 000 nya lärare”

Publicerad 2014-01-08

Lärarförbundet kritiskt - menar att regeringen saknar verklighetsförankring

Lärarförbundet välkomnar Alliansens förslag om att förlänga grundskolan med ett år, men är samtidigt starkt kritiska till om det går att genomföra eftersom lärarna saknas.

– Det kommer att saknas 43 000 lärare 2020, med det här förslaget skulle det behövas ytterligare 10 000 om man väljer att kastar ut förskolelärarna från förskoleklasserna, säger Lärarförbundets förbundsordförande Eva-Lis Sirén. 

Eva-Lis Sirén.

Alliansen vill att den svenska skolan blir tioårig och att det som i dag kallas förskoleklass förvandlas till ett vanligt läsår, mer likt de andra nio åren i grundskolan. Förslaget, som Alliansen vill utreda det närmaste året, välkomnas av Lärarförbundet som länge propagerat för att sexåringarnas inträde i skolan ska vara obligatoriskt. Men man undrar vilka lärare Alliansen tänkt ska undervisa sexåringarna.

”Lärarbristen förvärras”

– I sexårsklasserna undervisar i dag utbildade förskollärare. Jan Björklund säger att enbart behöriga lärare i framtiden ska få undervisa sexåringarna. Om man då väljer att kasta ut förskolelärarna utan kompetenshöjning så förvärras den svåra lärarbristen ytterligare, säger Eva-Lis Siren, förbundsordförande.

Enligt Lärarförbundets beräkningar skulle regeringens förslag innebära att svensk skola behöver ytterligare 10 000 grundskollärare. Samtidigt visar siffror från SCB att lärarbristen i Sverige år 2020 kommer att vara stor, 43 000 lärare beräknas saknas om utvecklingen fortsätter som i dag. Utbildningsminister Jan Björklund menar att den nya lärarutbildningen kommer att generera fler lärare inom ett par år, och hävdar också att fler och fler söker utbildningen.

Vill höja lärarnas löner

– Det som Jan Björklund säger stämmer inte. Ökningen av ansökningar gäller enbart till förskollärarutbildningen, inte till dem som ska jobba i grundskolan, säger Eva-Lis Sirén.

Lösningen ligger enligt Lärarförbundet i att höja lärarnas löner så att fler söker utbildningen, och att tillsammans med planen om förlängd grundskola också erbjuda förskollärare som undervisar i förskoleklass kompetenshöjning.

Utbildningsminister Jan Björklund säger till TT att han inte har för avsikt att kasta ut de förskollärare som i dag arbetar i förskoleklass.

– De förskollärare som finns har en gedigen pedagogisk utbildning, men de kommer att behöva komplettera den för att kunna erbjudas att bli legitimerade lågstadielärare.

Utbildningsministerns uttalande menar Lärarförbundet är positivt, men man säger sig fortfarande sakna konkreta förslag på hur reformen ska genomföras. Exempelvis när det gäller kostnaderna för fortbildningen av alla förskollärare som ska arbeta i skolan.