Runt 500 befaras döda efter jordskredet

Publicerad 2014-05-03

Här är bilderna som visar massförödelsen i byn i Afghanistan

Runt 500 personer befaras ha dött i det enorma jordskred som i fredags drabbade en by i norra Afghanistan, uppger AP.

Nu kommer bilder som visar den totala massförstörelse som jordskredet har skapat.

Räddningsteam och volontärer i regionen har i dag med spadar begett sig ut till den drabbade byn Hobo Barak för att försöka gräva upp de stora antalet människor som fortfarande saknas.

Bilderna visar hur en stor del av byn har blivit helt begravd av det massiva jordskredet och enligt FN tros många av de saknade ligga begravda under djup lera.

Dålig infrastruktur och en oro för att bergsidorna återigen ska ge vika försvårar samtidigt räddningsarbetet, skriver AP.

Tidigare dödssiffror dementeras

Uppgifterna om dödsiffrorna varierar. Tidigare i dag uppgav AP att upp till 2 700 människor kan ha omkommit i jordskredet.

Senare under lördagen uppgav dock myndigheterna att det förmodligen rör sig om cirka 500 dödsoffer och det tidigare uppgifterna justeras, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Den första siffran som vi tillkännagav byggde på uppgifter från boende i området och inte från våra egna tekniska team, säger Mohammad Bedar, biträdande guvernör i Badakhshan.

"Kommer bli deras kyrkogård"

En annan myndighetsperson beräknar enligt AP att 120 hus har begravts under jorden och förklarade på afghansk tv att det är osannolikt att några av de begravda människorna ska hittas vid liv.

Afghanska myndigheter förlikar sig nu med tanken att platsen där jordskredet har dragit fram blir de saknades sista viloplats.

– Det kommer att bli deras kyrkogård. Det är omöjligt att få ut några kroppar, säger Mohammad Karim Khalili, en av landets två vicepresidenter, till AP.

Omfattande räddningsarbete

Enligt FN kommer hjälpinsatser nu också riktas mot de mer än 4000 människor som efter jordskredet har blivit hemlösa, uppger Reuters.

– Det som främst behövs nu är tält, filtar, sanitetsutrustning, små kök och den typen av stöd, säger Karl Torring från Svenska Röda korset i telefon till TT från Afghanistans huvudstad Kabul.

– Redan nu har afghanska Röda halvmånen och hjälparbetare fått upp ett tält på plats som ger skydd åt 50 familjer, fortsätter han och understryker att Afghanistan har "ett bra räddningsmaskineri" för den här sortens katastrofer.

Det har tidigare i veckan regnat kraftigt i området – något som ska ha orsakat det stora jordskredet.