Skjuten man greps senast i torsdags

Uppdaterad 2014-03-23 | Publicerad 2014-03-22

Den 65-årige man som i dag sköts ihjäl av polis i Partille greps så sent som i torsdags för olaga hot – men släpptes under fredagen.

Nu är en internutredning inledd – och grannarna är kritiska till polisens agerande.

– Det är konstigt att polisen släpper en sjuk människa som behöver vård, säger grannen Melissa Niemi.

I torsdags kallades polisen till samma adress där dagens dödsskjutning inträffade.

Även då var mannen beväpnad med spjut och knivar och polisen tvingades avlossa varningsskott.

– Jag har inga detaljer kring händelsen i torsdags, men jag vet att han greps och anhölls och sedan släpptes av åklagaren vid lunch i går, säger polismästare Robert Karlsson, chef för länsordningspolisen i Västra Götaland.

Var bara ute ett dygn

Drygt 24 timmar efter frisläppandet larmades polisen till samma lägenhet.

– Jag vaknade i morse av att jag hörde skrikande utifrån. Jag blev ju lite nyfiken så jag gick ut på balkongen och kolla. Då var det en man i grannhuset som var ute på sin balkong och höll på och skrek på polis och på andra folk som var ute, säger grannen Joakim Welcel.

Kastade fyrverkerier

Mannen började att väsnas vid 10-tiden och gick ut och in från sin balkong under närmare två timmar – något som fick många i grannskapet att reagera.

– Alla kollade ut mot det här eftersom det utspelade sig i så lång tid. De flesta var medvetna om situationen. Några som skulle in i huset fick avvakta. De hade ju spärrat av så att ingen skulle närma sig när han kastade sten och fyrverkerier, säger Joakim Welcel.

Polisen försökte förhandla med mannen – men när en insatsstyrka kom till platsen berättar Joakim Welcel hur mannen blev mer och mer uppskakad.

”Hörde två skott”

En kvinna och ett barn befann sig också i lägenheten – något som fick polisen att agera.

Polisen fick ut barnet och kvinnan ur lägenheten, men mannen kom efter hack i häl och knivskar en av poliserna i handen.

– I samband med det avlossades verkanseld mot mannen, säger Peter Adlersson, presstalesman vid Göteborgspolisen.

– Till slut kom han ut med en mask, en kniv och ett spjut, och så hörde man två skott avlossas. Man hör två snabba skott och sedan ett blixtrande ljus, säger Joakim Welcel.

Grannarna kritiska

Joakim Welcel och Melissa Niemi som bor i samma hus som den ihjälskjutne mannen ställer sig nu frågande till polisens agerande i samband med gripandet i torsdags.

– Han har ju stått och skrikit häromdagen (i torsdags). Men då tog ju polisen med honom till stationen. Det var nästan samma sak, förutom att de fick med sig honom. Han stod på sin balkong, skrek och hade kniv och en såg och hotade att han skulle mörda dom. Bara att den gången kom han därifrån levande, säger Melissa Niemi.

Robert Karlsson vill inte kommentera kritiken mot att mannen släpptes i fredags.

– Jag kan ju bara konstatera att det är oerhört tragiskt att det slutat som det gjorde i dag, säger han.

Internutredning är inledd

Samtidigt inleds nu en internutredning kring den polis som sköt den 65-årige mannen till döds.

– Vi har en rutin och för mig är det viktigt att man gör det omedelbart, så alla polismän och de som varit på plats blev hörda direkt, säger Robert Karlsson.